Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: Marcus Engström
2 AV 3
Foto: Marcus Engström
3 AV 3
Foto: Marcus Engström

Loeb plockade svensk efter svensk på väg mot segern

PITEÅ. Norrmännen försökte upprepa framgången i Nations Cup.

Svenskarna bet ihop och gav allt, inte minst Mattias Ekström som nådde semifinalen.

Till och med danske Tom Kristensen försökte rädda ansiktet på oss som ska vara bäst på snö och is.

Men ingen var snabbare än Sebastien Loeb i Race of Champions i Piteå.

Andraplats i Dakar, seger i VM-rallyt i Monte-Carlo och nu en övertygande seger i Race of Champions. Det går inte att klaga på Sebastien Loebs start på året.

Loeb blev rena svenskdödaren i tävlingen efter att först ha petat undan det norska hotet, Petter Solberg. Segern över Oliver Solberg grundlades i Porsche-bilen som Loeb bemästrade bäst.

– Jag var lite för försiktig på första varvet och kunde inte hämta tillbaka det, kommenterade Oliver Solberg.

Med familjen Solberg ute ur tävlingen började Loeb ta sig an resten av svenskgänget. Johan Kristoffersson och Ekström möttes i en gastkramande kvartsfinal som avgjordes med hundradelar av en sekund. Kristoffersson hade då redan petat bort Timmy Hansen.

I semifinalen möttes Mattias Ekström och Sebastien Loeb i tre heat. Efter en seger var kunde Loeb säkra finalplatsen efter att Mattias Ekström gjort ett misstag.

– Jag slog i snövallen lite två gånger och det går inte om man vill besegra Loeb. Men jag är inte besviken, jag lyckades komma till semifinal. När man är så nära vill man förstås vinna men vi får försöka nästa gång, sa Ekström som vunnit Race of Champion två gånger.

Vettel fick enklare lottning

På den andra halvan av lottningen hade Sebastien Vettel en relativt enkel resa mot finalen. Landsmannen Mick Schumacher förlorade överraskande i första omgången mot Jamie Chadwick. Även Nascar-stjärnan Jimmy Johnson, Indycarförare Colton Herta och danske tom Kristensen försökte men lyckades inte ta Vettels plats i finalen. Närmast kom Kristensen som fick ett stopp i sitt heat mot Vettel.

– Lite synd att det blev så, men någon av oss måste köra final och låta oss slaktas, skrattade Vettel som förstod att det skulle bli tufft att vinna över Loeb på snö och is.

Men finalen blev spännande. Loeb vann de två inledande mötena och var på väg mot en säker 3-0-seger när han slog i en snövall och fick stop. Vettel passade på och reducera till 1-2 men hade sen inte mycket att sätta emot i de svårkörda Polaris-bilarna.

Segern var Loebs fjärde i Race of Champion. Loeb fyller 48 år i slutet av februari och verkar i bättre form än någonsin. 

– Jag blev lite mer säker i bilen efter varje heat. Det var lite skrämmande att se lottningen i morse och att möta Petter direkt. Men självförtroendet kom efterhand. Jag kände mig lite dum när jag satt fast i snövallen i finalen, sa Loeb efter sin fjärde seger i tävlingen.

– Jag får vara nöjd med att som 47-åring fortfarande kunna vara med och kämpa mot de här duktiga och yngre förarna.

Sebastien Vettel gratulerade Loeb till segern och tackade arrangören för en fin helg.

– Jag gillar norden med naturen och när jag får lite mer tid kommer jag säkert att utforska mer, sa Vettel.