Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Lukas Sundahl – kungen av Knutstorp!

Den trefaldige Porsche Carrera Cup Scandinavia-mästaren Lukas Sundahl stod för en 100-procentig insats vid säsongspremiären på Ring Knutstorp. Dubbla pole positions gav välförtjänt dubbelseger.

Det började redan på kvalet. Då visade sig nerven på riktigt. Porsche Carrera Cup Scandinavia har varit riktigt hårt under de senaste åren, men nu – det var som att någon vridit upp värmen ett par snäpp. Känslan gick nästan att ta på när förarna attackerade kurva efter kurva runt den tajta skånska racerbanan. Särskilt het verkade Hugo Andersson vara, som lyckades med det värsta man kan göra på Ring Knutstorp – snurra runt över det mytomspunna NGK-krönet. Detta kan inte rekommenderas och Hugo fick sig en brutal åktur över det regnvåta gräset. 

Lukas Sundahl hade inga sådana problem. Han plockade hem båda pole positions på en bana där han historiskt har varit riktigt stark och när lördagens bägge tävlingar var avklarade stod han som dubbelsegrare, dessutom med extra poäng för snabbaste varv.

– Det här var väl rätt bra. En perfekt start på säsongen, konstaterade Lukas Sundahl efteråt.

Starten i första loppet innebar den största utmaningen för smålänningen. Pontus Fredricsson gjorde en grymt bra start och var på väg förbi på utsidan. När de närmade sig första kurvan började Pontus stänga dörren en smula, varpå Sundahl låste upp ena hjulet under inbromsning samtidigt som han fick gå ut med del av bilen på gräset för att få plats. Från mitten av kurvan gick de sedan sida vid sida och det syns på bilderna att det knappt är ett smörgåspapper mellan bilarna. Resultatet? Att Sundahl tog ledningen. En ledning han aldrig skulle släppa ifrån sig.

– Efter starten var det rätt lugnt och jag kunde hitta ett lite lagom tempo för att hålla undan och säkra säsongens första seger, sa Lukas Sundahl efter målgång.

Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Ett dygn senare var det dags för nästa seger, i ett race som Sundahl förvisso kontrollerade från start till mål – men där två perioder med säkerhetsbil höjde spänningsnivån ytterligare. Men som den trefaldige mästare han är behöll han nerverna i schack, gjorde två effektiva omstarter och tog helgens andra seger framför Hampus Ericsson och Emil Persson på tredje plats. Men då Ericsson bedömdes ha kört utanför banan bestraffades han med ett fem sekunders tidstillägg och föll därmed till sjätte plats. Domslutet blev omdiskuterat och protesterat mot från Ericssons team men protesten avslogs.

Hugo Andersson revanscherade sig från sin avåkning på kvalet och levererade en tredjeplats i race 1 och en fjärdeplats i race två (vilket blev en tredjeplats efter Ericssons straff), alldeles framför gästföraren och tillika trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

– Jag är nöjd. En bra mycket starkare start än förra året, sa en glad Andersson, som med dubbla 17-poängare är tvåa bakom Sundahl i mästerskapstabellen efter premiären.

– Det kommer bli svårt att rå på honom, men vi fortsätter göra allt vi kan, säger Andersson.

I Mastersklassen för förare över 40 år tog Christoffer Bergström segern före Thomas Karlsson och prins Carl Philip Bernadotte i första loppet. I det lite stökigare andra loppet, där prins Carl Philip fick bryta, tog Thomas Karlsson segern före Christoffer Bergström och Krister Andero på tredje plats.

Nu väntar uppehåll till 18-19 juni då Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Anderstorp.