Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

Sundahl oslagbar på Anderstorp

När helgens tre Porsche Carrera Cup Scandinavia-tävlingar summerades var det bara ett namn som räknades – regerande mästaren Lukas Sundahl. Som efter fem deltävlingar i årets säsong fortfarande är obesegrad.

Redan under första delen av kvalen visade Sundahl på sina mästartakter, men det var långt ifrån enkelt. Pontus Fredricsson, som hittills visat sig vara snabbaste utmanaren till den regerande mästaren, lyckades sätta snabbaste varv av alla när bara ett varv återstod av första kvalomgången. Starkt jobbat, men Sundahl lyckades trots det kontra på sista varvet, vilket gav pole position i de båda första loppen. Även i andra kvalomgången Q2 slog han till och var snabbast, även denna gång före Fredricsson.

– Jag pushade allt jag hade. Det var bara det där sista lilla som fattades, sa Pontus Fredricsson efter sina andraplatser i kvalet.

Även i första racet blev det en liknande affär där Sundahl kunde ta segern från pole position utan att någonsin tappa ledningen.

– Min start kunde ha varit bättre, men racet i övrigt var helt okej. Det blev en ganska lugn resa, konstaterade Lukas Sundahl.

För Pontus Fredricssons del blev det en jakt utan att nå hela vägen.

– Jag gjorde en bra start och det blev riktigt tajt. Jag gjorde mitt bästa, men tyvärr lyckades jag inte ta mig förbi Lukas, sa Pontus Fredricsson efter målgång.

Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

Hampus Ericsson tog tredjeplatsen efter att ha gjort, vad han själv kallade för, en riktigt strulig start och dessutom bromsat på sig under första varvet. Längre bak i fältet blev det ett stökigt race där norrmannen Roger Hermansen voltade sin bil. Tack och lov klarade han sig utan allvarligare skador, men värre var det med bilen. 

Christoffer Bergström körde in på sjätte plats och vann därmed Masters Cup för amatörförare över 40 år. Lars-Bertil Rantzow, som i år bara kör delar av säsongen, kämpade länge med Bergström men fick till slut ge sig och därmed bli tvåa i Masters Cup. Prins Carl Philip Bernadotte tog tiondeplatsen totalt och tredjeplatsen i Masters Cup.

Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

I helgens andra lopp blev det kaotiskt i andra kurvan, efter långa raksträckan. Palltrion från första loppet med Sundahl, Fredricsson och Ericsson gick i stort sett tre i bredd, något som slutade illa – i alla fall för Pontus Fredricsson. Själva avåkningen var inte det stora bekymret utan det faktum att Fredricsson körde på Thomas Karlsson när den förstnämnde tog sig upp på banan igen. Resultatet blev brutet lopp för Fredricsson.

Sundahl log i rygg på Emil Persson när Safety Car släppte fältet och regerande mästaren kunde snart ta sig förbi och bygga en hälsosam ledning som höll hela vägen in i mål. Emil Persson höll andraplatsen och trea blev Lars-Bertil Rantzow, som därmed även vann Masters Cup.

Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

Tredje loppet för helgen innebar tredje start från pole position för Lukas Sundahls del. Precis som i första loppet bjöd Pontus Fredricsson på hårt motstånd och det skulle faktiskt bli riktigt spännande mot slutet. Vid inbromsning mot Grand Prix-kurvan låste Sundahl upp rejält när det bara var några varv kvar av loppet, vilket gav Fredricsson en chans. Men då Pontus själv gjorde ett misstag var möjligheten borta och Sundahl kunde bara några minuter senare skära mållinjen som segrare för tredje gången på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

– Stötdämparna fram började bli dåliga, jag fick understyrt och det påverkade framdäcken negativt, berättade Lukas Sundahl efter målgång.

– Jag gjorde en nybörjartabbe och bromsade på mig, men det löste ju sig ändå.

Så sant som det är sagt. Än så länge är Sundahl oslagen i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2021, men det är tydligt att Fredricsson har farten för att utmana. Nu måste han bara få alla bitar på plats – då kan det bli riktigt spännande.

I Sprint Challenge Scandinavia var vinnaren från premiären på Knutstorp, Marcus Annervi, oslagbar. 25-åringen från Halmstad vann från pole position både i race 1 och 2, dessutom med en enkelhet som tydligt visar – konkurrenterna måste vässa vapnen för att kunna utmana. Per Andersson tog dubbla andraplatser med Fredrik Danner som trea i första loppet och Kenneth Ahnelöv i det andra. Alpinlegendaren Ingemar Stenmark gjorde racingdebut på Scandinavian Raceway i Sprint Challenge och lyckades köra till sig 17:e plats i första loppet och 18:e i andra.