Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110211 ericsson gp2110211 ericsson gp2110211 ericsson gp2
110211 ericsson gp2

Marcus Ericsson fyra i GP2-premiär

Bra fart i slutskedet av loppet i Abu Dhabi gav resultat.

Det här var den första tävlingen med den tredje generationen GP2-bilar och den ingick i den tre tävlingar långa Asia GP2-serien. Bilarna, Dallara, är nu ännu mer lika Formel 1 och de använder sig av en fyra liter stor Meccachromebyggd V8. Minimivikten är 688 kilo inklusive förare och Pirelli är däckleverantör. Däcken är i stort sett Formel 1-däck.

Marcus Ericsson tjänande en placering i starten, från sjätte till femte, då Dani Clous fick ”kärringstopp”. Det i sin tur ledde till en ruggig krasch då brassen Luiz Razia körde rakt in i den stillastående bilen och kraschade rejält in i avbärarräcket. Även norrmannen Pål Vårhaug var involverad och fick bryta.

Säkerhetsbilen kom ut på banan men det beslutades efter några varv efter den att det skulle bli omstart då det var för mycket vrakrester på banan.

Jules Bianch, Lotus Art,i tog starten i första försöket och återupprepade den proceduren i andra starten. Roman Grosjean, DAMS, som hade snabbaste kvaltid, hängde på. Marcus Ericsson, i-Sport, behöll sin femte plats.

Ledarduon satte upp ett högt tempo i loppet som nu kördes i skymning men banan badade i el-ljus. Kalkylen var att köra minst 14 av de 36 varven innan det var dags för däckbyte bak.

Tredjeplacerade Davide Valsecchi var först av toppförarna att byta däck, med 25 varv kvar. Giedo van der Garde kom in varvet efter. Det innebar att Marcus Ericsson klättrade till tredjeplatsen.

Tvåan Roman Grosjean var näste man i depå  där han höll på att krocka med Max Chilton. Ledaren Jules Bianchi fick ett bättre depåstopp och drygade ut ledningen, som dock snabbt åts upp igen.

Nu var Marcus Ericsson i ledning! 

Men det var förstås bara temporärt då han inte bytt däck. När det väl skedde behöll han sin femteplats men hade fräschast däck av toppmännen.

Marcus Ericsson noterade sina bästa varvtider på de nya däcken och var  snabbare än de både fransmännen i toppen. Svensken var en av få som noterade 1,38 tider.

Marcus gjorde en fantastisk avslutning och på sista varvet passerade han holländaren van der Garde och blev fyra i mål. Ett par varv till och han hade kunnat bli trea.

Jules Bianchi drog ifrån till slut och vann före Roman Grosjean som uppenbarligen hade dåligt med fäste bak på slutet.

Morgondagens sprintlopp körs klockan 14.00 och Marcus startar där femma då det är omvänd startordning för de åtta främsta.

Resultat

1) Jules Bianchi, Lotus-Art

2) Roman Grosjean, DAMS

3) Davide Valsecchi, Team Air Asia

4) Marcus Ericsson, i-Sport

5) Giedo vd Garde, Addax

Läs mer