Foto: PeO Kjellström

Marcus Ericsson i Sverige på blixtvisit

Säkerhetsvakter. Förs ned i ett mörkt källarrum. Avrättning? Obama på stadsbesök. Nej det är bara Formel 1-föraren Marcus Ericsson som håller hov för svenska media.

Det låter kanske mer drastiskt än det är men MTG, som bland annat har Viasat Motor, har onekligen hög säkerhet. Rena Fort Knox. Och det var här på Ringvägen i Stockholm som presskonferensen hölls.

Marcus Ericsson verkar lugn och avslappnad inför Formel 1-premiären i Australien om knappt två veckor.

Förklarade sig nöjd med försäsongstesterna, framförallt med tillförlitligheten. Men det är först när det är kvaldags som verkligheten kommer ikapp. Även om Marcus och hans teamkamrat Felipe Nasr huserat i topp betyder det egentligen ingenting. Framförallt Mercedes har inte ens varit nära sin kapacitet utan i stort sett hållit sig lugnt och fint mitt på vägen. Frågan är om de ens gjort sina uppdateringar inför året.

En stor fördel för Marcus Ericsson är att alla årets Formel 1-bilar ska väga 702 kilo inklusive förare. Punkt. I fjol kunde det skilja så mycket som 24 kilo mellan hans Caterham och de lättaste bilarna. 24 kilo är ett ton i Formel 1. Dessbättre innebär det att Marcus Ericsson slipper svälta inför varje start för att krama bort något kilo.

Vår Formel 1-bloggare Janne Blomqvist tippar på att Marcus Ericsson kan hålla sig bland de tio bästa, som bäst kanske sexa, sjua. Pallplatser utesluter han om det inte blir regn, åska, avåkningar nedförsbacke och hemlängtan.

För en gångs skull hoppas jag Jan Blomqvist har fel. Men han brukar ju inte ha det dessvärre.

Nästa vecka flygfraktas hela Formel 1-cirkusen till Melbourne. Förhållandevis lilla Sauber tar med sig 30 ton material. Då kan ni ju tänka er vad Mercedes för med sig.

Nåväl, det drösar ner drygt 300 ton formelbilsutrustning i Melbourne i nästa vecka.

Marcus Ericsson utgör bara ett uns av allt detta, men herregud vilka viktiga uns för lilla Sverige.

Go Marcus go!

 

Foto: PeO Kjellström