Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mark Webber tror på elbilen som tävlingsbil – men med vissa ljudeffekter.Mark Webber tror på elbilen som tävlingsbil – men med vissa ljudeffekter.Mark Webber tror på elbilen som tävlingsbil – men med vissa ljudeffekter.
Mark Webber tror på elbilen som tävlingsbil – men med vissa ljudeffekter. Foto: Carl-Johan Lejland / Teknikens Värld

Mark Webber: Formel 1 måste elektrifieras

Premium Efter 12 säsonger och 215 starter i Formel 1 är Mark Webber ambassadör för Porsche och deras stora elbilssatsning. Enligt Webber finns ingen annan väg att gå för F1 än att elektrifiera. ”Vi kan inte backa för utvecklingen, vi måste vara pionjärerna.”

Vi träffas i Porsches eget rum till höger innanför entrén till den stora mäss­anläggningen i centrala Los Angeles. Bakom står en av totalt fem världspremiärer som Porsche visade på bilutställningen och intill finns den del av utställningen som Porsche ägnat åt att beskriva ljudet de skapat för nya elbilen Taycan GTS. Och kanske är det ljudet som till slut blir räddningen för elbilen och det som gör att eldrivna sportbilar blir accepterade bland förare som Mark Webber.

Hur viktigt är ljudet för upplevelsen i en sportbil och i förlängningen även en eldriven racerbil?
– Det är en stor faktor, ingen tvekan om det. Jag hade lyckan att få köra några av de mest spännande racerbilarna i ­världen, som F1-bilar med V10-motor. Sen har jag kört en Porsche 919 med en fyrcylindrig ­tvålitersmotor med turbo men också med eldrivlinan till. Jag var riktigt, riktigt skeptisk och tänkte hur mycket känsla är det egentligen i en elbil? Men det unika med den extrema accelerationen och att allt är så tyst, är så ovanligt. Så det är inte helt negativt.
– Jag hade en grillkväll hemma med några vänner för några år sedan och vi hade en Taycan där. Där fanns flera före detta F1-förare och alla ville ta ett varv runt kvarteret. De frågade alla om de kunde ta en sväng, och de hade alla tävlat i F1. Så det säger en del. Det största för mig är att vi behöver jobba på att få ner vikten på elbilarna, det är viktigast av allt.