Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Martin Tomczyk
Martin Tomczyk
Martin Tomczyk
Martin Tomczyk Foto: BMW

Martin Tomczyks DTM-mardröm ska sluta 2014

BMW-föraren Martin Tomczyk är säker på att årets DTM-säsong inte kommer bli en ny mardröm och siktar på comeback till toppen av resultatlistorna.

Tomczyk, som börjar sin 14:e DTM-säsong i år, hade sin sämsta säsong någonsin i karriären med RMG BMW under DTM 2013.

Tysken säkrade DTM-titeln 2011 för Audi och anslöt nystartade RMG BMW inför 2012-säsongen. Tomczyks debutsäsong för BMW startade starkt och han var trea i mästerskapet till säsongens sjätte tävling på Nürburgring.

Efter den tävlingshelgen lyckades han inte ta en enda poäng den säsongen och tappade till åttonde plats i förarmästerskapet. Oflytet fortsatte 2013 där han fick vänta ett helt år till tävlingen på Nürburgring där han tog sin enda poäng under hela året med den femteplats.

Tomczyk slutade på 19:e plats i förarmästerskapet med tio poäng.

– Jag kan definitivt säga att årets säsong inte kommer bli samma som förra. Jag känner till BMW väl nu, jag vet att vi utvecklar den nya M4-modellen och jag vet vilka planer som finns för att bli mer konkurrenskraftiga igen. Det gör det enklare att säga att allt kommer att bli mycket bättre, säger Tomczyk.

– I DTM måste allt vara perfekt förberett. Det är alltid fyra faktorer som måste jobba ihop: föraren, teamet, bilen och biltillverkaren. Om dessa fyra faktorer inte är perfekta så kan du inte få ut 100 procent av paketet och det var definitivt fallet förra året.

RMG BMW-teamet hade en tung säsong med Tomczyk på 19:e plats och teamkompis Andy Priaulx på 20:e plats i förarmästerskapet. I teammästerskapet hamnade RMG näst sist.

– Vi kommer aldrig riktigt veta varför vi inte var lika snabba som de andra, så medan det är en liten tidsskillnad på banan så är det en jätteskillnad i slutändan då du inte vet vad du måste jobba på för att bli av med den jobbiga situationen. Det var riktigt svårt, inte bara för mig som förare, även för teamet och BMW, säger Tomczyk.

– För mig som förare kan jag bara fortsätta som alla år innan 2013. När man inte vet vad orsaken är kan man inte som förare bara säga ”okej, jag måste jobba hårt på just den här delen av totalpaketet”. Det var inte fallet, jag har redan bevisat att jag är en rätt snabb förare, så jag kommer fortsätta som vanligt 2014 och hoppas att det inte blir lika illa som 2013.

Trots de två svåra åren 2012 och 2013 är Tomczyk fast övertygad att han kan ta en ny DTM-titel, denna gången med BMW. Däremot vill han inte säga om det blir med RMG-teamet.

– BMW har inte fastställt vilka team deras förare ska tävla för ännu och det är upp till dem, vi som förare vet inte vilka team vi ska vara med 2014. Men när jag kom hit så var mitt mål inte bara att byta tillverkare, utan att vinna mästerskapet med BMW och det är fortfarande mitt mål. Jag har bara precis fyllt 32 och när jag jämför mig med en del av de andra förarna i DTM så är jag fortfarande ung. Jag har fortfarande glöden att bevisa för mig själv att jag kan vinna ännu ett mästerskap, säger Tomczyk.