Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maserati till Formel 1

Först Alfa Romeo och nu är Maserati aktuell för en comeback i Formel 1.  Lösningen är dock mer logisk än vad man kan tro.

Knappt har vi kunnat smälta att Alfa Romeo gör comeback som märke i Formel 1 förrän vi nås av nyheten att Maserati är på väg att göra detsamma.

Enligt Auto Express förbereder Sergio Marchionne, vd för FCA-koncernen dit Maserati tillhör, att återföra märket till motorsportens finrum efter att ha varit borta från scenen i över 60 år.

Vi kör Maseratis F1:a

Maserati 250F här i händerna på vår Linus Pröjtz i Teknikens Värld nummer 12/2008.

Nu är det inte så otroligt som det låter. Precis som i fallet Alfa Romeo är länken Ferrari, stallet som varit med i serien sedan starten 1950. Sauber kör med Ferrari-motorer och kommer så göra i fortsättningen även om de är omdöpta till Alfa Romeo. I Maseratis fall handlar det om att döpa om det befintliga Haas-stallet, som även de förlitar sig på Ferrari-teknik.

Affären ska kosta Maserati 20 miljoner euro (cirka 198 miljoner kronor) och med det hamnar den klassiska treudden på det amerikanska stallets motorer och bilar.

Om affären går i land kommer Italien att representeras av fyra stall: Alfa Romeo, Ferrari, Maserati och Toro Rosso.

1954 och 1957 blev Juan Manuel Fangio världsmästare i Maseratis modell 250F, Joakim Bonniers bästa placering i bilen blev en sjundeplats under Argentinas Grand Prix 1957.