Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091012-massa tillbaka f1
091012-massa tillbaka f1
091012-massa tillbaka f1
091012-massa tillbaka f1

Massa åter i F1-bilen – avverkade 100 km på Fiorano

Nu har Felipe Massa för första gången sedan olyckan i slutet av juli kört en Formel 1-bil igen. Detta skedde i dag på Ferraris testbana Fiorano. Massa avverkade runt tio mil och det kändes nästan som om han inte hade haft någon frånvaro från rattandet.

I morse var brasilianaren Felipe Massa tillbaka där han ska vara – i förarstolen på en Formel 1-bil. Anledningen till hans cirka två och en halv månad långa avbrott är den otäcka olycka han var med om under kvalet till Ungerns Grand Prix i slutet av juli. Han blev träffad av en tung fjäder som lossnat från landsman Rubens Barrichellos bil och träffades i huvudet.

Och i dag var det alltså dags för comeback, dock inte i tävlingssammanhang, inte ens i testsammanhang. Dagens körning som bestod av cirka tio mil runt Fiorano var enbart för att låta Mssa återfå förtroendet för, som Ferrari formulerar det, hans naturliga hemvist, nämligen tävlingsbanan. Bilen han rattade var F2007 försedd med GP2-däck. Han körde lite i väta under förmiddagen och tog en paus då ett åskoväder drog förbi Maranello. På eftermiddagen körde han ytterligare en mängd varv på torr bana i italienskt solsken.

– Då jag satte mig i bilen kändes det precis som innan olyckan, som om ingenting hade hänt, säger Felipe Massa.

Massa hade tidigare endast rattat en gocart under tre dagar. Efter det testet kände han att 95 procent av allting stämnde.

– Men efter dagens körning kan jag också räkna med de sista fem procenten, säger han och syftar på att allt känns hundra.

På frågan om han kommer tillbaka i tävlingssammanhang redan i Brasiliens Grand Prix nu i höst svarar han att det vore en dröm på hans favoritbana, men att han är lika nöjd med att vara vid sidan av och ge teamet sitt stöd.

Ferrari låter honom antagligen inte köra förrän nästa år, bara för att vara på den säkra sidan. Men vem vet, visar han raska framsteg närmaste tiden kanske man fattar ett annat beslut...

Titta nu på bilderna och filmen från dagens körning med Felipe Massa bakom ratten.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.