Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche Sverige

Massivt startfält i Porsche Sprint Challenge Scandinavia

Med 25 förare anmälda redan nu står nya instegsklassen från Porsche Motorsport för ett riktigt styrkebesked inför 2021.

Nya racingklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia presenterades under sommaren som gick. Planen var, och är, att leverera en instegsklass under Porsche Carrera Cup Scandinavia för att locka semi-professionella entusiaster och unga talanger. Klassen kan ses som ett tydligt karriärsteg för förare som tagit sig upp genom gokart och/eller formelbilsklasser.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia kommer att tävla samtidigt som Carrera Cup. Med andra ord kommer Porsche Sveriges väl fungerande tävlingsorganisation, med allt från tävlingsledning, teknisk support, hospitality och däcklogistik, att omfatta även Sprint Challenge.

Att Porsche Sverige tog klivet och presenterade nya klassen under 2020 var våghalsigt, men utan tvivel kan vi konstatera att det hela tagits emot med öppna armar. Redan nu i mitten av december är 25 förare anmälda.

– Målsättningen inför 2021 var att samla ett startfält med 8-10 bilar. Reaktionen på Porsche Sprint Challenge Scandinavia har varit över all förväntan och har verkligen tagit oss på sängen. Det blev succé direkt, säger Raine Wermelin, direktör för Porsche Sverige.

”Porsche Sprint Challenge Scandinavia är vår plantskola för nästa generation elitförare. Serien erbjuder samtidigt en spännande väg in i den seriösa racingvärlden för våra mest passionerade kunder”, säger Raine Wermelin, vd för Porsche Sverige. Foto: Porsche Sverige

– Detta visar verkligen på dragningskraften som Porsche Carrera Cup Scandinavia har byggt upp de senaste åren, fortsätter Wermelin. Det är också ett bevis för hur levande racingkulturen faktiskt är i Skandinavien. Det finns ett enormt engagemang och en stor kärlek till sporten, avslutar Raine Wermelin.

Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport kommer att vara grundbulten i klassen. I enkla drag en mittmotorbil med fyra liter stor sexcylindrig boxermotor utan turbo på 425 hästar, PDK-växellåda som växlas via paddlarna vid ratten och bakhjulsdrift. Värt att nämna är att GT4 Clubsport är utrustad med låsningsfria bromsar (ABS) och att Michelin kommer att leverera entypsdäcken, så kallade slicks.

Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Foto: Porsche Sverige

Utöver GT4 Clubsport kommer även äldre Carrera Cup-bilar att vara tillåtna (991, 997), men först efter att de har modifierats enligt Balance of Performance. Allt för att göra vagnmaterialet så jämnt som möjligt.

Klart är även att 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist kommer att tävla i Sprint Challenge under 2021. Första planerade aktiviteten för nya klassen är försäsongstesterna på Mantorp Park 15-16 april. Mästerskapet, liksom Carrera Cup, kör tävlingspremiär på Ring Knutstorp 7-8 maj.