110804-race-of-champinjon Foto: HOCH ZWEI

Mästarmöte: Ekström mot Schumacher

Svenske föraren Mattias Ekström som till vardags kör tyska DTM är klar för stjärnspäckade Race of Champions. Och mycket talar till hans fördel.

Vem är den bästa föraren av en rally-mästare, en formel 1-mästare och en touringbil-mästare? För att ta reda på det grundade ett gäng fartglada motorentusiaster supertävlingen Race of Champions, eller ROC. Årets upplaga är den 24:e i ordningen sedan tävlingen startade 1988.

 Michael Schumacher och Sebastian Vettel mot Mattias Ekström är än så länge de första som tackat ja till att delta i den årliga tävlingen. Bland tidigare deltagare i tävlingen märks namn som F1-mästaren Alain Prost, rallymästaren Sébastian Loeb och motorcyklisten

 Men med tre guldpokaler från tidigare Race of Champions i bagageluckan (2006, 2007 och 2009) är det snarare tvåfaldige DTM-mästaren Mattias Ekströms motståndare som ska vara oroliga. 

 Ekström har gått till final eller vunnit varje år han ställt upp sedan 2005, senast mot formel 1-legenden Michael Schumacher i Peking 2009 där Ekström gick i mål som segrare. Själv tror Mattias Ekström att det är hans breda erfarenhet som gjort honom framgångsrik i ROC.

 – Jag föddes på den svenska landsbygden och har kört massor med olika bilar som barn och jag har sedan dess haft turen att få tävla med många bra touringbilar, sportbilar och rallybilar. Det är det som har hjälpt mig på det här evenemanget och gett mig goda resultat, när jag vunnit över Michael Schumacher i två finaler och Sébastian Loeb i en annan, säger Mattias Ekström i ett pressmeddelande. 

 2010 krockade racet med Ekströms DTM-schema men nu är det alltså dags igen för ROC att gå av stapeln i tyska Düsseldorf den 3-4 december i år.