Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: DTM

Mattias Ekström blickar tillbaka på vattenskandalen 2013

Mattias Ekström kör DTM-tävlingen på Norisring i helgen, banan där svensken blev diskvalificerad från en seger förra året.

Ekström korsade mållinjen först av alla efter en stark tävling på stadsbanan Norisring för 12 månader sedan. Det var svenskens 35:e seger och första gången Audi segrade på Norisring sedan 2002.

Men efter segerfirandet ändrades allt snabbt då domarna fann Ekström att ha brutit mot regel nummer 44 i DTM-reglementet. De menade att Ekström hade fått en vattenflaska tömd i raceoverallen i Parc Ferme för att öka förarvikten och svensken blev av med segern.

– Min första reaktion till straffet började med ett f och slutade med ett k, du kan själv föreställa dig bokstäverna där emellan, säger Ekström med ett skratt.

– Det tog ett par dagar att komma över det, men jag har varit i branschen länge nog för att veta hur det fungerar i det långa loppet.

Till helgens tävling är diskvalificeringen glömd för Ekström som hoppas på ett starkt resultat.

– Min dröm är att kopiera farten i tävlingen (från förra året) och förbättra kvalet (nionde plats). För att sätta ett bra varv på Norisring måste du ha bra förtroende för bilen så du kan ligga nära murarna. Du vet, resultatet ändrar inte min approach. Jag kör lika hårt varje år, säger Ekström.

Mattias Ekström förbättrade kvalet i år, två placeringar framåt innebar en sjundeplats i lördagens kval. Mercedes tog årets första pole position där Robert Wickens var snabbast av alla. Noterbart är att Mercedes lade beslag på fem av de sex första positionerna. Nyligen beslutade DTM-organisationen tillsammans med samtliga biltillverkarna att tillåta Mercedes få testa extra och göra ändringar på sina bilar, något som uppenbarligen hjälpt.

Tävlingen startar på söndag klockan 13.33.

DTM-kval Norisring topp 10

1  Robert Wickens       Mercedes C-Coupé   47.883

2  Paul Di Resta        Mercedes C-Coupé   +0.093

3  Jamie Green          Audi RS5           +0.112

4  Pascal Wehrlein      Mercedes C-Coupé   +0.125

5  Gary Paffett         Mercedes C-Coupé   +0.150

6  Christian Vietoris   Mercedes C-Coupé   +0.150

7  Mattias Ekström      Audi RS5           +0.196

8  Marco Wittmann       BMW M4             +0.327

9  Adrien Tambay        Audi RS5

10 Nico Müller          Audi RS5