Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mattias Ekström
Mattias Ekström
Mattias Ekström
Mattias Ekström

Mattias Ekström kör rallycross-VM

Den mångfacetterade tävlingsföraren Mattias Ekström sätter upp ett eget team för rallycross. Målet är förstås att bli världsmästare.

För ett antal år sedan startade Mattias Ekström ett team i JTCC, juniorklassen i STCC. Det gick halvhyfsat.

 Men det har inte avskräckt honom från att prova igen, nu på ett mycket högre plan.

 Team EKS, baserat i Stockholm, siktar på nya rallycross-VM. En serie som snabbt blivit populär och lockat många tunga namn. 2014 blir det främst en satsning på EM-titeln, vars deltävlingar ingår i VM. 2015 blir det full fokus på hela VM-serien.

 Bilen Team EKS kör är en Audi S1 som de byggt själva. Mattias kommer tack vare sitt engagemang i DTM inte att köra alla tävlingar under 2014. Försteförare blir i stället juniorrallyvärldsmästaren Pontus Tidemand.

 Under året kommer därför flera gästförare att agera i teamet, vilka avslöjas i slutet av maj.

 Rallycrossen har med den nya VM-serien fått luft under vingarna, och det finns flera svenska aktörer med i matchen. Bland dessa Timmy Hansen i Peugeot i sitt familjeteam Hansen Motorsport.

 Anton Marklund är Volkswagens fabriksförare genom sitt familjeteam Marklund Motorsport.

 Andréas Eriksson kör inte själv men driver Olsberg Motorsport som har två förare med, bland annat norrmannen Andreas Bakkerud.

 Peter Hedström gör en storsatsning med Skoda Fabia. Ramona Karlsson kör som enda kvinnliga deltagare och gör det i en Saab 9-3 som drivs av Per Eklund.

 Fler svenska förare kommer att köra utvalda deltävlingar, såsom Lukas Walfridsson som för familjenamnet vidare inom motorsporten. Lukas är flerfaldig mästare i crosskart som har hastigheter liknande de snabbaste rallycrossbilarna i Supercar-klassen.

Motståndet blir kanontufft. Förre världsmästaren i Formel 1, Jacques Villeneuve, finns med liksom en annan världsmästare, fast i rally, Petter Solberg.

 Regerande Europamästaren Timur Timerzyanov, Hansen Motorsport, blir farlig liksom den regerande mästaren från Global Rallycross Topi Heikkinen, Marklund Motorsport.