Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dubble F1-världsmästaren Mika Häkkinen kör för första gången Race of Champions. Mattias Ekström, till höger, har kört förr... och siktar på sin fjärde ROC-vinst.Dubble F1-världsmästaren Mika Häkkinen kör för första gången Race of Champions. Mattias Ekström, till höger, har kört förr... och siktar på sin fjärde ROC-vinst.Dubble F1-världsmästaren Mika Häkkinen kör för första gången Race of Champions. Mattias Ekström, till höger, har kört förr... och siktar på sin fjärde ROC-vinst.
Dubble F1-världsmästaren Mika Häkkinen kör för första gången Race of Champions. Mattias Ekström, till höger, har kört förr... och siktar på sin fjärde ROC-vinst. Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Mattias Ekström pekas ut som favorit till Race of Champions-titeln

Mattias Ekström har gödslat sina sociala mediekanaler med bilder på hur han tränar i olika bilar inför Race of Champions i Piteå.

Och flera konkurrenter pekar ut Mattias Ekström som favorit till segern, i så fall vinst nummer fyra för svensken.

– Jag är kanske en av få som tänker att det jag tränar på blir jag bättre på, skrattar Ekström med en klar passning till förarkompisarna.

Kamratskapen, hänget i depån och framför allt umgänget mellan förarna från olika motorsporter. Det lockar flera av de allra största världsstjärnorna till Race of Champions varje år.

– Atmosfären mellan förarna är fantastisk och vi har en fin stämning, säger Mika Häkkinen, tvåfaldig världsmästare för McLaren i F1, som gör sitt första Race of Champions.

Häkkinen tog med hela familjen till Piteå och förarkompisarna firade Mikas tvillingbarn Lynn Maria och Daniel Pauli som fyllde åtta år med sång och tårta.

– Det är roligt att träffa förare från olika sporter och höra vad de varit med om. För oss är det viktigast att slå Sverige, skrattade Petter Solberg som tävlar för Norge tillsammans med sonen Oliver.

David Coulthard pekades av flera förare ut som den som skötte baren, ett uppdrag som han tog på största allvar.

– Det gäller att föra vidare kunskap till nästa generation, menade Coulthard som lovade att inte sova en blund under hela helgen.

Mattias Ekström har inför helgens Race of Champions tränat i flera olika bilar.Mattias Ekström har inför helgens Race of Champions tränat i flera olika bilar.Mattias Ekström har inför helgens Race of Champions tränat i flera olika bilar.
Mattias Ekström har inför helgens Race of Champions tränat i flera olika bilar. Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Allvar när starten går

Så här gick snacket under fredagens träning, en träning som till stora delar blåste och snöade bort.

Men bakom skratten, skämten och gliringarna fanns en hel del allvar. Alla var överens om att när starten går så är alla väldigt inställda på en sak: att vinna.

– Alla har olika trick för sig och det finns så klart massor av talang i depån, garderade sig Petter Solberg.

– Jag tror alla får se upp med Finland, svarade Mika Häkkinen.

– Två killar från Kalifornien på snö och is, vi förstår att vi måste ta på oss favoritskapet, sa Nascar-stjärnan Jimmy Johnson som kör för USA tillsammans med färska Daytona-vinnaren och IndyCar-föraren Colton Herta.

Bland alla de här förarna med mängder av VM-titlar i rally, rallycross, Formel 1, Nascar och IndyCar nämns Mattias Ekström som en av förhandsfavoriterna. 

– Jag har varit borta några år men nu kändes det bra med en comeback. Jag har haft många roliga fighter med framför allt Michael Schumacher genom åren och jag tror att framför allt i Tyskland har mina segrar här betytt mycket, säger Ekström.

Den åtråvärda bucklan... vem som får lyfta den återstår att se.Den åtråvärda bucklan... vem som får lyfta den återstår att se.Den åtråvärda bucklan... vem som får lyfta den återstår att se.
Den åtråvärda bucklan... vem som får lyfta den återstår att se. Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Snö och is borde vara ett under som passar Ekström perfekt. Men det var ett tag sedan han tävlade på halt underlag, vilket också är anledningen till att han tränat hårt de senaste veckorna.

– Det behövs ett visst ”flow” i körningen för att lyckas bra. Jag tror också att bytet mellan de olika bilarna är viktigt. 

Förarna tränade i de olika ROC-bilarna under torsdagen och det var avsatt tid för träning och medåkning även under fredagen. Men en riktig snöstorm tvingade in alla på hotellet och konferensanläggningen vid Piteå havsbad. Lite dramatik avslutade träningen då Mika Häkkinen körde fast och var borttappad i 20 minuter.

Race of Champions avgörs i Piteå med tävlingar i Nations Cup lördag eftermiddag. Den individuella tävlingen körs på söndag.

Förarna i Race of Champions 2022

Tyskland: Sebastian Vettel och Mick Schumacher

Finland: Mika Häkkinen och Emma Kimiläinen

Frankrike: Didier Auriol och Sebastien Loeb

USA: Colton Herta och Jimmy Johnson

Storbritannien: David Coulthard och Jamie Chadwick

Sverige: Mattias Ekström och Timmy Hansen

Norden: Johan Kristoffersson och Tom Kristensen

Norge: Petter Solberg och Oliver Solberg

Sydamerika: Helio Castroneves och Benito Guerra

e-ROC: Jarno Opmeer och Lukas Blakeley

Bilarna i ROC

Porsche Cayman GT4 Clubsport

Kommentar: 425 hästkrafter och bakhjulsdrift med breda däck med dubb blir en utmaning för flera förare.

RX Supercar Lites

Kommentar: En välkänd bil sedan tio år. Varit med i ROC sedan 2017. 330 hästkrafter och utan turbo så det gäller att hålla varv på motorn.

RXe

Kommentar: Elbil med 335 hästkrafter och 510 Nm. Debuterar i ROC. Många förares favoritbil.

Polaris Pro XP

Kommentar: 181 hästkrafter men bara 814 kg. Inget vidare bil i snöstormen men rolig att köra. Debut i ROC.