Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mattias Ekström vann dramatiskt rallycross-VM

Mattias Ekström, Audi, vann en dramatisk A-final vid VM-tävlingen i rallycross i Höljes. Inför 40 000 åskådare körde Timmy Hansen, Peugeot, förbi Ekström i sista kurvan men det var lite väl tufft.

Hansen kastade sig in innanför Ekström i den sista kurvan men använde lite väl mycket av utrymmet utanför banan för att ta sig förbi. Han blev bestraffad för detta men bara med fem sekunders tidstillägg så han kunde behålla andraplatsen medan Ekström flyttades upp till första.

– Jag hade fått info från min spotter att det var lugnt och jag skulle vinna så jag tittade inte ens i backspegeln. Och plötsligt var Timmy bredvid och förbi, sa Mattias Ekström

– Men det syntes ju klart och tydligt på tv-bilderna att omkörningen inte var okej, sa Mattias Ekström.

Samtidigt som Team EKS gladdes över segern gick tankarna till teamkamraten Anton Marklund som kraschade hårt in i räcket i fjärde omgången. Han fördes till Torsby sjukhus för kontroll men bedömdes vara oskadd och fick lämna sjukhuset redan på eftermiddagen.

En krya på dig-hälsning till Anton Marklund efter tävlingen.En krya på dig-hälsning till Anton Marklund efter tävlingen.En krya på dig-hälsning till Anton Marklund efter tävlingen.
En krya på dig-hälsning till Anton Marklund efter tävlingen. Foto: McKlein

Dubbelt svensk i topp alltså före trean Andreas Bakkerud i Ford. VM-ledande Petter Solberg, Citroën, tvingades bryta A-finalen med trasig styrning.

Johan Kristoffersson, Volkswagen, tog sig till semifinal men tvingades bryta med punktering. Även VM-debuterande Erik Färén, Peugeot, tog sig till semifinal men blev där femma och gick inte vidare.

I Touringcar-klassen blev det tredubbelt svenskt genom Fredrik Salsten, Fredrik Magnusson och Magda Andersson.

I RX Lites blev det dock norskt genom Thomas Bryntesson före de annars så segervana herrarna Kevin Hansen och Kevin Eriksson.