Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071216-race-champions
071216-race-champions
071216-race-champions
071216-race-champions

Mattias Ekström vann Race of Champions

Vår svenske DTM-förare Mattias Ekström försvarade sin titel i Race of Champions från förra året. I årets final slog han självaste Michael Schumacher inför tusentals människor på Wembley Stadium.

Race of Champions är en årlig tävling där de bästa motorsportförarna runt om i världen samlas för att köra utslagstävlingar mot varandra i olika sorters bilar. Till sist koras en ”mästarnas mästare” i en finaltävling som går i tre heat. Noterbart är att Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen och Sébastien Loeb inte deltog av olika anledningar.

Teknikens Värld hade skickat ner PeO Kjellström för att ta del av spektaklet på plats och för att hjälpa övriga svenskar i publiken att heja fram Mattias Ekström som vann Race of Champions förra året.

Uppgifter säger att upp mot 80 000 personer hade slagit sig ner i den mäktiga Wembley Stadium i London (RoC kördes tidigare på Stade de France i Paris). Där fick de först se en nationscup där land mot land tävlade mot varandra. Team Scandinavia med Ekström och Tom Kristensen åkte ur redan i första utslagstävlingen. Hela vägen till final gick Tyskland och Finland där tyskarna Michael Schumacher och Sebastian Vettel drog längsta strået mot Marcus Grönholm i par med Heikki Kovalainen.

I den individuella tävlingen började Mattias Ekström med att slå ut sin teamkamrat i DTM, Tom Kristensen. I nästa omgång ställdes svensken mot Travis Pastrana (motocross-förare, vunnit bland annat X-Games) som han vann relativt enkelt mot. WTCC-föraren Andy Priaulx stod för motståndet i tredje omgången och efter en seg start av Ekström fick han så fart under hjulen. Segern mot Priaulx innebar att han var klar för final.

I finalen var det dags att ta sig an allas favorit, sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher, som under dagen slagit ut Henning Solberg (WRC), Jenson Button (F1) och Sébastien Bourdais (F1).

Finalen genomfördes i tre heat, alltså bäst av tre var det som gällde. I första heatet, där man körde bilar som kallades Solution F (rejält modifierad Opel Astra), vann Ekström med en sekunds marginal. I andra heatet körde man med buggy-bilar och dessa behärskade tysken bättre och vann. Tredje heatet blev avgörande och man var tillbaka bakom ratten i Solution F-bilarna, något som kanske var en fördel för DTM-svensken. Mycket riktigt vann Mattias Ekström det tredje heatet och stod som årets slutsegrare och försvarade därmed titeln från förra året. Då vann han finalen mot Sébastien Loeb.

Trots förlusten i finalen var Schumi strålande glad efteråt laddade för en kväll med drinkar tillsammans med de andra deltagarna. Att det ska bli någon mer Formel 1 för honom igen förnekade han.

– Jag kan inte säga att det är så enkelt, vare sig man är sjufaldig F1-mästare eller fyrfaldig standardvagnsmästare. Alla förare är väldigt bra. Om man får in rytmen kan vem som helst vinna, berättade Ekström efter finalen.

Vi kan inget annat göra än att gratulera Mattias Ekström till ännu en imponerande titel.