Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Mattias Ekströms nya racingserie har premiär i helgen

– Det måste vara lite farligt, annars är det varken kul att titta på eller att köra.

Orden kommer från forne DTM-mästaren och numera Dakar-föraren Mattias Ekström som nu på lördag har premiär för den nya offroadserien SXS Nordic i Hedemora.

Bilen, elller snarare offroad-farkosten, är en Can-Am Maverick XRS eller XRC, försedd med ett racingkit med uppdaterat säkerhetskit, med bättre skyddsbur, bättre stötdämpare och racestolar. 205 hästkrafter på 1000 kg vikt inklusive förare ger bra prestanda. Eller som Mattias Ekström säger:

– Den går alldeles för fort.

Ekström som redan under sin karriär som toppförare för Audi i tyska kungaklassen DTM härjade friskt om att banorna byggdes om och blev FÖR säkra, tror att det här nya konceptet kommer att locka många nya till sporten:

– Om man bygger 100 meter långa avåkningszoner överallt på alla banor så blir det ointressant att titta på. Motorsportpubliken är både kunnig och smart, de fattar att om förarna vågar åka fullt överallt så är det rätt odramatiskt. Så är det inte i SXS Nordic, säger han och pekar exalterat på en velodromkurva på Hedemora Motorstadion där det står tämligen bastanta träd en meter från ”insidan” av böjen.

1 AV 5
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
2 AV 5
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
3 AV 5
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
4 AV 5
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
5 AV 5
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Men finns det inte en risk att det här blir lite väl farligt för de som kör?

– Jo, men man kan ju reglera farten själv, det finns till och med pedaler i bilen för det, säger Mattias Ekström.

Banan i Hedemora är hela 4,8 kilometer lång och är en blandning av rallycrossbana, motocrossbana och endurospår. Bilarna startar en och en med en minut mellan ekipagen, och det lär bli hetsigt i spåret.

Mattias Ekström och Edward Sandström redo inför helgens premiärtävling. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Hur många anmälda är det och vad har de för tävlingsbakgrunder?

– Vi har 23 anmälda till premiären. SxS Nordic är en möjlighet för personer med helt olika bakgrund inom motorsport att tävla på lika villkor och mäta sin förmåga i en enhetsklass med standardmaskiner. Eftersom man startar med lite mellanrum så funkar det att både debutanter och erfarna förare tävlar på samma bana, säger Ekström

SxS Nordic börjar med en introduktionssäsong på tre deltävlingar, Hedemora, Piteå och Sveg, men planen för framtiden är att expandera. Fler tävlingar, nya platser och potentiellt utvecklas till en öppen serie med fordon från flera olika märken.