Maxa din bil med nio steg
Genom att utnyttja alla inställningsmöjligheter i din bils chassi kan du både sänka din varvtid runt racerbanan och få till en snällare bil. Men hur går man tillväga? Vi går igenom allt du behöver veta!
När du väl blivit biten av ban-åka, vilket man blir snarare förr än senare efter att ha testat, så finns det snart ingen återvändo. Mycket vill ha mer, hastigheterna ska upp och varvtiderna ska ner. Givetvis finns det genvägar och lätta lösningar i form av att köpa sig fri från problemen, att skjuta in extra effekt för att göra raksträckorna ”kortare” eller att köpa en värre bil – men det är bara konstgjord andning. För att bli riktigt snabb i vilken bil du än har så krävs struktur, målmedvetenhet samt en gnutta äventyrslystnad. Och inget kommer att gynna dig mer än att våga ta steget och börja testa med din egen bil. Våga göra fel för att i slutänden hamna rätt.
Till vår hjälp har vi plockat in Jonas Jarlmark Näfver som är utvecklingsansvarig hos stötdämpartillverkaren Öhlins. Hans bakgrund som race-ingenjör kommer väl till pass just nu – han är kort och gott en av de mest kunniga på området i landet. Tillsammans kommer vi att gå igenom allt från vad olika begrepp betyder, hur man ska gå till väga samt vilka enkla hjälpmedel som krävs för att du ska kunna dra max ur din test-tid. Och vi börjar direkt.
Målet: att identifiera vilken av bilens egenskaper som sänker varvtiden mest, identifiera vilken teknisk ändring som påverkar den egenskapen mest och justera bilen för att få en bättre varvtid. Svårt att veta i början, men det är här testandet kommer in, det är så du bygger upp kunskapsbanken. Målet kan skifta allt eftersom du kommer längre i ditt testande och ibland måste man gå tillbaka och testa på nytt.
Metoden: Samma som alla professionella raceingenjörer och förare använder – skriv ner hur bilen upplevs under inbromsning, i kurvans ingång, mitt i och i utgången samt i acceleration.
Notera detta för alla banans kurvor efter varje körpass, att kunna gå tillbaka och skapa en förståelse för vad som hänt är otroligt viktigt. Spara!
Experten: Jonas Jarlmark Näfver
Allt som oftast brukar den här typen av presentationer börja med utbildningsbakgrund och så vidare. Men vi tycker det är minst lika viktigt att cementera Jonas som en bil- och motorsportentusiast.
Med det sagt, idag arbetar Jonas som utvecklingschef på bilsidan av Öhlins Racing AB och på visitkortet står det Manager Automotive OEM Division. Flådigt.
Bakgrunden formades på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm där han även har doktorerat. Sedan slumpade det sig inte bättre (eller sämre) att han hamnade i Toyotas Le Mans-stall under sent 1990-tal där han bland annat fick vara med om när deras ledarbil bröt mitt i natten. Sedan följde bland annat uppdrag som race-ingenjör åt Seats WTCC-stall samt flertalet uppdrag inom STCC.
Testa olika tekniska ändringar och försök se samband mellan ändringen och bilens egenskaper. Tänk på att en teknisk ändring förändrar flera egenskaper samtidigt, frågan är hur mycket och i vilken riktning? Din känsla avgör kvalitén på svaret och din kombination av däck, bil, körstil och justeringar är helt unik och kan vara svår att jämföra med andras upplevelser. Våga lita på vad du känner – eller inte känner. För ibland förändras ingenting, även om det är ovanligt. Använd gärna en enkel datalogger som kan ge dig exakta hastigheter runt banan och varvtider. Då kan du se skillnader mellan varven, det underlättar analysen av vad som pågår.
Bregreppet ”den stressfria bilen” låter kanske lite udda, men det är precis vad det handlar om i ditt testarbete. Att skapa bästa möjlighet för däcken att bygga max grepp och att du som förare sedan lätt kan hålla dig kvar på greppgränsen utan onödig stress. Vare sig för bilen eller föraren. Den stressfria bilen upplevs som komfortabelt fast. Inte stötig och bråkig – då minskar greppet radikalt och körbarheten försämras även om det kan kännas snabbare. Hjulupphängningen hjälper däcken att öka greppet och skapar den stressfria bilen.
Trots att din kombination av däck, bil, körstil och justeringar är helt unik så kommer här en genomgång av generella uttalanden om vad som bör ändras för att förvandla en gatbil till banbil.
Hur och när hjulen belastas mot marken i början av en kurva – det styr känslan av hur bilen reagerar. Olika delar i hjulupphängningen ger kraft vid olika tidpunkter och det är samarbetet och flödet mellan dem som ger en bra känsla av kontroll och förutsägbarhet.
I diagrammets start gör föraren en snabb instyrning eller snabb korrigering med ratten. Direkt efter rattrörelsen kommer en viktförskjutning i bilen via hjulupphängningens rollcenter. Nästa steg är att bilen börjar rolla och stötdämparen får fart och ger sin kraft. Till sist har bilen rollat ut och bilen ligger mitt i kurvan. Då dominerar de stora krafterna från fjädrar och krängningshämmare. Om rollcenter, dämpare, fjädrar och krängningshämmare är anpassade till varandra samt däcken, då kommer bilen ha perfekt balans under hela kurvans förlopp. Då upplevs bilen som extremt lättkörd. Om flödet genom kurvan kantas av hopp, hack och annat så kommer bilen upplevas som oförutsägbar. Enda sättet att hantera en oförutsägbar bil är att sänka farten för att ge mer marginaler och därmed förlänga varvtiden. Här utgår vi ifrån att föraren är väl förtrogen med sin bil och klarar av att dra max ur det materialet som står till förfogande.
Ta del av expertisens nio steg till hur du maxar din bil genom att ladda ned PDF-dokumentet nedan. Artikeln är publicerad i Teknikens Värld nr 21/2016.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se