Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maxad Subaru Impreza på auktion

En rally-Impreza utöver det vanliga har klubbats för över 2,6 miljoner kronor.

Det är inte bara gamla auktionsbilar som skapar rubriker – kolla in denna Subaru Impreza från 1990-talet som precis klubbats av H&H Auction i England för 239 000 pund, över 2,6 miljoner kronor. Det förväntade priset på bilen var 175 000 till 200 000 pund (omkring 1,9 till 2,2 miljoner kronor).

Men så är det inte vilket Subaru Impreza som helst utan ett rallyjärn framtagen av Prodrive med chassinummer 001. I denna bil körde bland annat Colin McRae, Kenneth Eriksson och Piero Liatti många timmars tester för att utveckla 1997 års utmanare från Subaru. En bil som följde det nya WRC-reglemente som ersatte tidigare Grupp A. Faktum är att bilen är världens första WRC-vagn.

1998 såldes testbilen vidare till Italien och ställde upp i privat regi. En av förarna var motorcykelföraren Valentino Rossi som körde in på en åttonde plats under Rally di Monza 1999. Bilen kammade hem flera segrar och podiumplatser genom åren ända tills den gick i pension på Irland 2007.

2009 iordningställdes bilen, med assistans av Prodrive, av den av McKinstry Motorsport till sitt utförande från 1996. Senare samma år var bilen ute för försäljning för 85 000 pund vilket då motsvarade omkring en miljon kronor.

Du som går igång på Subaru Impreza och liknande vagnar missade väl inte vårt specialnummer av Klassiska Bilar vid namn Moderna Klassiker? Där körde vi just Impreza WRX STi i duell mot Mitsubishi Lancer Evo VI.