Mazda 6 passar grymt bra som racerbil

I samband med introduktionen av nya Mazda 6 på den nordamerikanska marknaden passar Mazda på att släppa en liten bomb... en dieselbomb!

Nya Mazda 6, världspremiär för sedanen i somras och kombin i höstas, har redan vunnit mångas hjärtan. Inte minst här på teknikensvarld.se avgick den (kombiversionen) med en klar seger i vår stora omröstning ”Vilken bil är din favorit i Paris 2012?”.

 Nu ska nya ”sexan” också få amerikanernas hjärtan att bulta extra mycket. Bilen visas just nu upp på bilsalongen i Los Angeles. För att underlätta lanseringen som sker nästa år har man valt att ta med en väldigt speciell Mazda 6 för salongspubliken att njuta av.

 Man har nämligen gjort en racingversion av bilen som vi kan se på bilden här ovan. Det handlar inte om dekaltrim, fet bakvinge och djup frontspoiler. Det är mycket mer än så. Under huven ruvar Mazdas snåla dieselmotor SkyActiv-D som normalt har 150 alternativt 175 hästkrafter. Men i denna ”racersexa” finns det över 400 hästkrafter. Lätt att misstänka att motorn inte originalmaskinen på 2,2 liter. Men jo, Mazdas motorsportchef i USA, John Doonan, berättar på bilsalongen i Los Angeles att motorn är just den vanliga produktionsvarianten som de helt enkelt fått upp effektsiffran på.

 Inte nog med att nya Mazda 6 ser läcker ut i sina racerkläder och förmodligen går som ett skott med den kraftfulla dieselspisen under huven. Mazda ska som grädde på moset tävla i amerikanska Grand Ams tävlingsserie Rolex Sports Car Series med start redan i januari i Daytona Beach. Man kör i den nya GX-klassen.

 Med andra ord tänker Mazda på allvar försöka dieselerövra USA och amerikanerna. Både på banan och utanför.