Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110323-mazda-mx-5-gt110323-mazda-mx-5-gt110323-mazda-mx-5-gt
110323-mazda-mx-5-gt

Mazda MX-5 GT – starkast och lättast

Det var tvunget att hända förr eller senare – nu finns Mazda MX-5 GT – den starkaste, lättaste och inte helt oväntat snabbaste MX-5 hittills. Men blir den snabb nog för att åka ifrån Aston Martin, Porsche och Lotus?

I årets upplaga av Britcar MSA British Endurance Championship ska en liten Mazda MX-5 möta giganter från Aston Martin, Porsche, Lotus och BMW. Låter det orättvist? Inte alls, det är förstås inte en vanlig MX-5 det handlar om utan en MX-5 GT som är värre än alla tidigare MX-5-versioner hittills.

Mazda har tillsammans med Jota Sport som ska köra bilarna under säsongen utvecklat bilen och anpassat den efter reglementet. Det innebär bland annat att karossen har gjorts lättare och 17 gånger starkare än FIA-reglementet kräver. Vikten har minskats till endast 850 kilo genom att interiören har rivits ut och vissa tunga delar har bytts mot lättare varianter. Arbetet uppges ha tagit ungefär 400 arbetstimmar och några av nyheterna är polykarbonatvindruta, kolfiberdörrar och lättare racefälgar. Självklart har även fjädring och bromsar uppgraderats för att klara belastningen. Rullbur, racestolar och brandsläckare har också tillkommit.

För belastning lär det bli. Motorn i MX-5 GT är visserligen samma 2,0-litersmaskin vi är vana att hitta i Mazdas lilla cabriolet men den har modifierats för att leverera hela 275 hästkrafter. Den fyrcylindriga motorn är kopplad till en sexstegad sekventiell låda med paddlar på ratten. Enligt specifikationerna ska MX-5 GT klara 0-100 km/h på imponerande 3,0 sekunder och nå en toppfart på 257 km/h. Hur kommer MX-5 GT att stå sig i konkurrensen? Bra, tror i alla fall Mazda själva.

– Med högre effektuttag kombinerat med den hållbarhet, pålitlighet och köregenskaper MX-5 är känd för kommer MX-5 GT att bli en stark konkurrent till de starkare bilarna i sin klass, säger Mazdas brittiske PR-chef Graeme Fudge.

Mazda MX5-GT begår racedebut den 26 mars på Silverstone.

Test och provkörningar