Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren kämpar för sin överlevnad

Klassiska racingteamet och numera framgångsrika biltillverkaren McLaren har slagits mot kraftigt fallande ekonomi under pandemin. Så pass att företagets överlevnad varit ifrågasatt. Men nu verkar man ha hittat en kortsiktig lösning.

Det har svängt snabbt för McLaren Group där både F1-teamet och gatbilsdivisionen Automotive ingår. Så pass att det brittiska märket på många sätt fått bli ansikte för hur hårt bilindustrin drabbats av corona-pandemin.

LÄS MER: Vi kör McLaren F1

Det är tydligt att företagsgruppen kommer tvingas till betydande nedskärningar på upp emot 1 200 anställda (av totalt knappt 3 800) då deras likviditet snabbt blivit extremt ansträngd. Inte blev det lättare av att den ursprungliga planen på tillfällig finansiering avslogs, där bland annat delar av McLarens historiska bilsamling skulle stå som säkerhet. Detta har inneburit enorm press på företaget som behöver finna en lösning innan den 17 juli för att inte hamna i ekonomiskt obestånd.

MISSA INTE: Vi kör McLaren GT

McLaren Group bygger både gatbilar...McLaren Group bygger både gatbilar...McLaren Group bygger både gatbilar...
McLaren Group bygger både gatbilar... Foto: McLaren

Men nu verkar en tillfällig lösning vara på plats via ett lån på 150 miljoner pund (drygt 1,72 miljarder kronor) från the National Bank of Bahrain. Bakom kulisserna finner vi att the National Bank of Bahrain ägs till 44 procent av Mumtalakat Holding Company, som även äger 56 procent av McLaren.

LÄS OCKSÅ: Vi kör McLaren Senna

... och Formel 1-bilar.... och Formel 1-bilar.... och Formel 1-bilar.
... och Formel 1-bilar.

Lånet ger McLaren någon form av lugn mitt i stormen då nya finansieringslösningar ska hittas för en mer långsiktig lösning, samtidigt som årets F1-säsong drar igång nu till helgen. Med McLaren med på startlinjen.