Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren och Kenny Bräck nya rekordhållare runt Nürburgring

Jakten på att vara snabbast runt Nürburgrings nordslinga går vidare. Nu har McLaren – med Kenny Bräck bakom ratten – avverkat ett varv snabbare än någon annan biltillverkare.

https://youtu.be/U4UD2N0EAdo

För bara ett par veckor sedan kunde 

elbilstillverkaren Nio med modellen EP9 skryta med att de var snabbast runt nordslingan på Nürburgring. De hade nämligen slagit Lamborghinis mäktiga rekord som de i sin tur tog från Porsche under hösten 2016, dessutom med en elbil. Men det var då det, nu är det nya tider som gäller för McLaren har med P1 LM klockats för 6 minuter, 43 sekunder och 22 hundradelar. Det är drygt två och en halv sekunder snabbare än Nio EP9 och nästan tio sekunder snabbare än Lamborghini Huracán LP 640-4 Performance.

Nu är McLaren P1 LM inte vilken bil som helst. I grunden är den en renodlad banbil som inte får köras på gatan, men med hjälp från McLarens samarbetspartner Lanzante Motorsport (därav LM-tillägget i beteckningen) har P1 GTR gjorts gatlegal. Den är däremot fortfarande ingen serieproducerad bil och rekordet kan därför ses tillhöra en annan klass än Huracán Performance som i så fall fortfarande är rekordhållare för serieproducerade, gatlegala bilar.

Oavsett hur man räknar på det är rekordet imponerande. Bara för några år sedan var jakten på att komma under sju minuter tuff. Nu har det inträffat några gånger och McLaren har kommit under gränsen med nästan 17 sekunders marginal.

Sett ur ett svenskt perspektiv är rekordet än mer intressant – bakom ratten vid rekordkörningen satt ingen mindre än Kenny Bräck!