Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
McLaren P1 GTRMcLaren P1 GTRMcLaren P1 GTR
McLaren P1 GTR

McLaren P1 GTR officiell – tusenhästars banhybrid

På årets Pebble Beach-utställning i helgen valde McLaren att dra skynket av P1 GTR Design Concept som visar vad som finns att frossa i från och med nästa år. 1 000 hästkrafter för banan, men endast om du redan äger en P1.

MSO, McLarens enhet för ”speciella operationer”, har förvandlat superhybriden P1 till en banracer. Detta lagom innan 20-årsjubileet av klassikern F1 GTR (som du också ser bild på här och i bildgalleriet nedan).

McLaren P1, som presenterades för ett och ett halvt år sedan, har som bekant en 3,8-liters V8-motorn som spottar ur sig 737 hästkrafter. Den assisteras av en elmotor på 179 hästkrafter vilket ger oss totalsiffran 916 hästkrafter. Men P1 GTR har mer än så. MSO har via diverse modifieringar skruvat upp effekten till 1 000 hästkrafter jämnt. Det är dock inte allt om hänt med P1 när den nu förvandlats till en riktig banracer.

Originalet från 1990-talet: McLaren F1 GTROriginalet från 1990-talet: McLaren F1 GTROriginalet från 1990-talet: McLaren F1 GTR
Originalet från 1990-talet: McLaren F1 GTR

Kolfiberkarossen som omger kolfibermonocoquen har omarbetats för bättre aerodynamik. En ny djupare splitter har monterats i fronten och nya in- och uttag har tillkommit för att luftflödet ska passera bilen på ett optimalt sätt. Ytterbackspeglarna har bytts ut mot mindre doningar som placerats högre upp på A-stolparna än hos vanliga P1. Bakvingen är, till skillnad från på standarbilen, fast monterad och har en DRS-funktion på samma vis som hos Formel 1-bilar. Bakpartiet är omarbetat och slankare samtidigt som det saknar det nätmönstrade gallret som täcker insyn på vanliga P1:an. Två avgaspipor i en titanlegering tittar fram centralt där bak. P1 har normalt ett, stort parallelltrapetsformat ändrör.

Spårvidden fram har utökats med 80 millimeter och chassit har sänkts ned till en fast bankörningsnivå. Likaså är fjädring och stötdämpning anpassade för samma ändåmål.

McLaren P1 GTR rullar på 19-tumshjul som mäter 10,5 tum i bred fram och 13 tum bak. Centrumbult är så klart standard för snabbare hjulbyten. En pneumatisk domkraft finns i bilen för extra snabba byten.

Om du nu gick och blev sugen på en McLaren P1 GTR för bankörning nästa säsong så får du bereda dig på att hosta upp en slant. Kostnaden för en P1 GTR ligger på motsvarande 22,7 miljoner kronor, men så måste du dessutom redan vara ägare till en vanlig P1, annars blir det inget köp. Så äger du inte redan en P1 får du lägga ut ytterligare drygt 9,9 miljoner kronor. Det blir en svettig vinter om du ska jobba ihop de pengarna. Du kan dock trösta dig med att i priset ingår träning på bana, lån av McLarens race-simulator och inbjudningar till körningar världen över.

Nästa år påbörjas produktionen, någon gång under sommarmånaderna. Hur många som ska byggas är okänt.