Rallycross Foto: q-media.com

Mer om nya rallycross-SM

I förrgår berättade vi om Volkswagens satsning på den nya SM-serien i rallycross. Men de är förstås långt ifrån ensamma om detta…

Olsbergs MSE med chefen Andréas Eriksson i täten kommer till start och gör det med Sebastian Eriksson som tidigare i år var på prispallen i Global Rallycross i USA.

Enligt plan kommer ytterligare en förare att ingå i Olsbergs MSE i den tunga divisionen Supercars, men vem är inte officiellt.

Kristoffersson Motorsport bygger enligt uppgift inte bara två bilar (Polo) utan fyra av vilka två kommer att hyras ut. Dessutom står redan en Volkswagen Scirocco i rallycrosskrud klar i garaget.

Kenneth Hansen Motorsport med 14 EM-titlar i bagaget har förstås tittat på detta och är intresserad av att driva en eller flera bilar i serien (däribland med sonen Timmy Hansen bakom ratten), beroende på omständigheter och hur intresset verkar. Samma sak meddelar Marklund Motorsport utanför Skellefteå. Båda dessa team satsar dock främst på VM i rallycross vars kalender i går offentliggjordes.

Hur Peter Hedström, Skoda, och Per Eklund Motorsport (Volkswagen Beetle?) ställer sig till SM-serien är oklart. Liksom fler aktörer som Larsson Motorport med Robin Larsson som frontfigur.

I instegsklassen Supercars Lite är två förare så här långt klara för SM. Sandra Hultgren, dotter till en av landets tidigare bästa rallytjejer Yvonne Hultgren, och Kevin Eriksson, son till Andréas Eriksson.

SM i rallycross innebär dock inte bara RallyX Supercar Scandinavia. Det finns flera nationella klasser som deltagarmässigt är större än dessa och även de kör om SM, om än inte vid de tävlingar som huvudklassen körs. Med undantag av den rena rallycrosstävlingen i Strängnäs och möjligen en tävling till. Tävlingskalendern är ännu inte officiell.

Nedan de två aktuella mästerskapen där det redan återfinns två kolllisioner datummässigt, och då har vi ännu inte sett kalendern för Global Rallycross Championship/X-Games med främst amerikanska deltävlingar.

RallyX Supercar Scandinavia 2014 (SM)
9-10 maj Ring Knutstorp (tillsammans med STCC)
6-7 jun Göteborg (tillsammans med STCC)
26 jun Strängnäs (bara rallycross)
22-23 aug Ring Knutstorp (tillsammans med STCC)
5-6 sep Solvalla - final (tillsammans med STCC)

Ytterligare en tävling är planerad, plats dock ej klar ännu.World Rallycross Championship 2014
3-4 maj Montalegre (P)
24-25 maj Lydden Hill (GB)*
14-15 jun Hell (N)*
28-29 jun Kouvola (FIN)
5-6 jul Höljes (S)
12-13 jul Mettet (B)*
7-8 aug Trois-Rivieres (CAN)
6-7 sep Loheac (F)
21-22 sep Buxtehude (D)*
27-28 sep Franciacorta (I) *
11-12 okt Istanbul Park (TR)
2-23 nov Argentina, ej fastställt

* Ingår även som EM där de som kör hela VM-serien inte får tillgodoräkna sig poäng.