Michael Schumacher Foto: Mercedes

Michael Schumacher allvarligt skadad efter skidolycka

Sjufaldige Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher var med om en skidolycka i Frankrike under söndagen. Tillståndet är kritiskt och han är försatt i koma av läkarna vid universitetssjukhuset i Grenoble.

Under en skidsemester i franska alperna i går ramlade sjufaldige Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher och slog huvudet så illa i ett stenparti att han nu svävar i livsfara.

 Direkt efter olyckan var han vid medvetande och kunde svara på frågor, men tillståndet försämrades under söndagskvällen och Schumacher, som bar hjälm vid olyckstillfället, förflyttades senare till universitetssjukhuset i Grenoble där experter på skallskador i samband med skidolyckor finns.

Michael Schumacher är försatt i koma av läkarna, allt för att underlätta tillståndet för hans hjärna. I en nyligen avslutad presskonferens berättade läkarna att hjärnskador har konstaterats men att de inte kan dra några slutsatser ännu eller berätta om framtidsutsikterna. Han ska ha genomgått två operationer, den senaste i natt.

Michael Schumacher är en av världens bästa Formel 1-förare genom tiderna. Av många anses han vara den bäste av alla tack vare sitt fina rekordfacit med sju världsmästartitlar samt bland annat flest vinster och flest pole positions.

 Han inledde sin Formel 1-karriär i Benetton 1991 där han tog sina två första världsmästartitlar 1994 och 1995. Därefter gick han till Ferrari 1996 där han är i det närmaste ikonförklarad med fem världsmästartitlar 2000, 2001, 2002, 2003 och 2004.

 Efter 2006 års säsong lade Schumacher av men var nära comeback 2009 då han var tänkt att ersätta Felipe Massa som råkat ut för en allvarlig olycka. Schumacher var då med om en allvarlig motorcykelolycka vilket skrinlade hans comeback.

 Comeback blev det i stället i Mercedes 2010 där han körde under tre säsonger. Efter Brasiliens Grand Prix 2012 tog han förval till Formel 1-cirkusen, åtminstone som aktiv förare.

Uppdatering 31 december kl 12.00

Vid en ny presskonferens under nyårsaftonens förmiddag på sjukhuset i Grenoble meddelade läkarna är Schumachers läge är bättre men att faran inte är över och att han måste fortsatt ligga i koma för att avlasta hjärnan. De ingrepp läkarna genomfört har visat sig vara positiva, men läkarna påpekar att med den här typen av skallskador kan förutsättningarna ändras oerhört kvickt, till det bättre eller det sämre. Därför vågar de i dagsläget inte kommentera hur framtiden ser ut för Michael Schumacher.

Vi rapporterar fortlöpande om Schumacher tillstånd här och på Sveriges bästa Formel 1-blogg med Janne Blomqvist.