Foto: Marcus Engström

Mikaela Åhlin-Kottulinsky kör Audi R8 LMS 2016

Värmländskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky tar ett nytt steg i racingkarriären och kliver upp i tuffa GT3-klassen med en Audi R8 LMS.

Mikaela har tidigare kört Volkswagen Scirocco R-Cup, där hon som enda kvinna vunnit en deltävling, och Audi Sport TT Cup där hon som bäst varit trea.

Nu byter hon framhjulsdrift och 310 hästkrafter till bakhjulsdrift och 585 hästkrafter. En stor utmaning.

– Det känns som att jag nu verkligen kliver in i vuxenvärlden, säger Mikaela , som trots många år i racing bara är 23 år.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky kommer att köra i tyska ADAC GT Masters som är den näst största racingkategorin i landet efter DTM. Hon kommer att tävla för Team Aust Motorsport och dela bil med Marco Bonanomi som varit fabriksförare för Audi sedan 2011 och var trea i Le Mans 24-timmars 2012.

Satsningen är på tre år vilket ger Mikaela tid att växa in i bilen, vilket hon på ett sätt redan gjort. Då hon är så pass kort tvingas teamet till att gjuta en kroppsformad ”plugg” som sätts i den ordinarie stolen och dessutom kan pedalstället skjutas både framåt och bakåt. På så sätt kan båda förarna finna bra sittpositioner.

De byter plats efter hälften av det en timme långa heatet och har 70 sekunder på sig så ingen tid kommer att spillas på ”ombyggnationen” av stolen.

Kalender GT Masters 2016

15-17/4 Oschersleben (D)

29/4-1/5 Sachsenring (D)

3-5/6 Lausitzring (D)

22-24/7 Red Bull Ring (A)

5-7/8 Nürburgring (D)

19-21/8 Zandvoort (NL)

30/9-2/10 Hockenheim

Fotnot: Det körs två heat varje helg, vardera en timme långa.

Fakta Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Född: 13 november 1992

Bor: Karlstad

Familj: Mamma Susanne Kottulinsky-Åhlin, pappa Jerry Åhlin, storebror Fredrik och pojkvännen Max Verstappen

Klubb: Värmlands KC

Tävlingsbil: Audi R8 LMS

Meriter: Vinst på Norisring VW Scirocco R-Cup, Audi Sport TT Cup 3:a Norisring