Mini Pikes Peak

Mini till Pikes Peak – Peugeot får se upp

Peugeot återvänder till Pikes Peak i år, jämnt 25 år efter Ari Vatanens vinst. Men det lär inte bli någon lätt resa för fransoserna, förutom Mitsubishi och Toyota får man nu även Mini-konkurrens.

Det är ju som bekant jämnt kvartssekel sedan Peugeots klassiska vinst i Pikes Peak med Ari Vatanen bakom ratten (och kortfilmen ”The Climb Dance”), och därför gör nu Peugeot comeback i backtävlingen, med Peugeot 208 T16 och Sebastién Loeb. Men fransmännen kommer knappast vara ensamma om att försöka knipa segern i ”The Race to the Clouds”. Vi har tidigare berättat om Mitsubishis eldrivna MIEV, och även Toyota kommer till start, med erfarne ”Monster” Tajima bakom ratten på en GT 86. Nu kommer beskedet att även Mini kommer vara representerat.

Det är franske föraren Jean-Philippe Dayraut som kommer att köra en bilen ovan, i ett stall vid namn ”No Limit”. Dayraut körde i fjol en bil med Dacia Duster-kaross. Under skalet är det i princip samma bil i år, om än i utvecklad version och, som sagt, med Mini Paceman-kaross. Bilen är 80 kg lättare än fjolårets, och den 3,8 liter stora V6-motorn har fått 50 fler hästar – hela 900 stycken. 

Hur det går i tävlingen får vi veta den 30 juni. Tills dess får ni ett smakprov på Mini ”No Limit” i filmen nedan.

https://youtu.be/jPag5O5i6Rk?width=575&height=353