Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Monster” Tajima ska slå Pikes Peak-rekord

Och det blir inte med förra årets rekordbil som lyckades knäcka den magiska tiominutersgränsen – i årets upplaga ska den elvafaldige Pikes Peak-mästaren åka elbil.

Nobuhiro ”Monster” Tajima lyckades till slut knäcka gränsen på tio minuter uppför asfalts- och grusvägen till toppen av Pikes Peak. Fortare än 9 minuter och 51,278 sekunder har ingen tagit sig uppför berget, men det är just den tiden som ”Monster” Tajima tänker slå – i en elbil. 

 För första gången är det inte en Suzuki som är bilvalet och för första gången är det elektricitet som är drivmedlet. I stället har hans Monster Sport gått samman med Team APEV (Association for the Promotion of Electric Vehicles) och tagit fram en fyrhjulsdriven elbil som döpts till Monster Sport E-Runner.

Bilen presenterades i Tokyo men teamet bakom bilen har varit sparsamma med detaljer. Det man däremot bekräftat är att skalet är gjort i kolfiber och att kraften från två elmotorer går ner till var sitt hjulpar via en differential.

https://youtu.be/nZMOzPe65H8?width=575&height=353

 Just bland elbilar går utvecklingen fort. Det nuvarande elbilsrekordet är 12 minuter 20,084 sekunder och sattes av Ikuo Hanawa i en bil från AC Propulsion, vilket var nära en minut snabbare än 2010 års rekord på 13 minuter 17,575 sekunder. I år ställer även Mitsubishi upp med en Pikes Peak-version av lilla citybilen iMiEV.

 Viss hjälp i rekordjakten kommer ”Monster” Tajima få av att hela sträckan numer är asfalterad, förra årets tid sattes med ett blandat underlag av asfalt och grus. Fjolårets repa uppför Pikes Peak ser du här nedan.

https://youtu.be/7VAJaZAV-gQ?width=575&height=353