Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091023-formel 1-motorer
091023-formel 1-motorer
091023-formel 1-motorer
091023-formel 1-motorer

Motorerna i fokus Formel 1 2010

McLaren skippar Mercedes till förmån för BMW? Red Bull väljer Toyota? Eller blir det Cosworth? Vilka stall kör med vad under huven under nästa säsong? Frågorna är många.

Det är inte bara förare som byter stall i Formel 1-världen. Inför nästa säsong kommer även motorer att byta plats.

Det har pratats om att McLaren helt och hållet tänker skära av banden till Mercedes genom att välja en annan motorleverantör. I just det här fallet pekar det på – om de nu lämnar Mercedes – att de går över till att använda ärkerivalen BMW:s motorer, nu när BMW-bilarna tar klivet av F1-banorna.

Cosworth är en ny motorleverantör till nästa säsong och två F1-team som funderar på att välja det brittiska anrika företagets motorer är Red Bull och Williams. Red Bull uppges inte vara helt nöjda med Renault som motorleverantör medan Williams säger sig vara missnöjda med Toyota-motorernas prestanda och har sagt upp sitt avtal med japanerna. Williams har tidigare kopplats ihop med Renault men de senaste uppgifterna säger att det brittiska teamet vill ha den brittiska motorn under bakvingen.

Skulle det bli Cosworth i Williams-bilarna är det inte första gången. Mellan 1977 och 1982 samt 2006 körde Williams med just Cosworths motorer. Till och med vår svenska ikon, Ronnie Peterson, har kört med den kombinationen. Det var 1971 i Race of Champions när han rattade Frank Williams, stallets grundares, bil.

Red Bull säger sig ha visat intresse för Mercedes, Toyotas och Cosworths motorer, men eftersom McLaren troligtvis inte vill ha Red Bull-bilarna med samma motorer som de har (om de nu inte byter till BMW) lutar det mest åt Cosworth eftersom de är den enda motorleverantören som får utveckla en ny motor till nästa säsong. Övriga motorleverantörer, som är befintliga, har utvecklingsstopp.

Cosworths motorer ser ut att bli populära nästa säsong. De nya F1-teamen Campos, Lotus, Manor och USF1 kommer alla att köra med Cosworth-motorer i baken.

Brawn och Force India kommer högst sannolikt fortsätta att köra med Mercedes-motorer och om Toro Rosso kommer att behålla sina Ferrari-motorer är osäkert.

Säkert är i alla fall att Ferrari, Renault och Toyota kommer att köra med sina egna motorer även i fortsättningen – så klart.

Motorleverantörerna och stallen de förknippas med

• Ferrari

 Ferrari, Toro      Rosso

• Renault

 Renault, Red      Bull, Williams

• Toyota

Toyota, Red Bull

• BMW

McLaren

• Mercedes

 McLaren,      Brawn, Force India, Red Bull

• Cosworth

 Campos, Lotus,      Manor, USF1, Red Bull, Williams