Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Neel Jani kör för Porsche i Formel E

En ny Formel E-säsong drar i gång i helgen och om ett år står även Porsche på gridden. Nu är det klart att föraren Neel Jani kör Formel E.

Den 15 december drar den femte Formel E-säsongen i gång men redan nu presenterar Porsche, som kommer till start till nästa säsong, Neel Jani som förare i serien. Det kommer inte direkt som någon överraskning då schweizaren har varit fabriksförare hos Porsche sedan 2013. Han vann både 24-timmars loppet på Le Mans och hela FIA World Endurance Championship 2016, men var framgångsrik bakom ratten på Porsche 919 Hybrid innan dess.

Neel Jani slog tog sig i våras även runt Spa-Francorchamps på kortare tid än Lewis Hamlitons i sin Formel 1-vagn. Vill du se hur det gick till ska du klicka här.

Så fort Porsche får tillgång till det standardiserade Formel E-chassit börjar utveckligsarbetet. Porsche hör till de stall som väljer att köra med egen drivlina, ett paket man redan har kört i testbänk. Elmotor, växelriktare, växellåda, differential, drivaxlar, delar av bakaxelns fjädring, kylsystem och ECU (kontrollenhet) hör till de egenutvecklade delarna. Bitar av tekniken är även aktuell för Porsches elektrifierade personbilar.

Porsches Formel E-satsning kommer att paras med lanseringen av modellen Taycan – märkets första helt eldrivna bil.