Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nej, det är inget fel på bakvingen!

För första gången får vi se Zenvo TSR-S vinge Centripetal Wing i aktion.

I mars tidigare i år, parallellt med att bilen hade premiär på bilsalongen i Genève, skrev vi om Zenvo TSR-S som fått mer downforce än någon av danska Zenvos tidigare bilar, banbilen TSR inkluderad.

Kärran är laddad med en dubbelturbo-V8 på 5,8 liter som utvecklar 709 hästkrafter – i svagaste läget. Det finns ytterligare tre effektlägen där det vassaste, som kallas Maximum, utvecklar 1 193 hästkrafter. 0-100 km/h avverkas på 2,8 sekunder och toppfarten är strypt till 325 km/h.

Men det är varken motorn eller prestandan som gör TSR-S så speciell. Det är nämligen bakvingen som är den stora snackisen. Vid premiären i Genève presenterades den som Centripetal Wing, en hydrauliskt kontrollerad vinge som inte bara ökar marktrycket över bakhjulen på raksträckor och kan agera luftbroms vid fartsänkningen, den kan nämligen även luta för att ge fortsatt optimalt marktryck vid kurvtagningar och kursändringar.I filmen nedan, inspelad på TT Circuit Assen i Nederländerna, får vi för första gången se hur Centripetal Wing fungerar och ser ut på bana. Gimmick eller inte, spektakulärt är det i alla fall.

https://youtu.be/nZ2l4zWqSJI