Nissan DeltaWing Foto: All Rights Reserved. Charles Howse 2012

Nissan överger DeltaWing

Det har inte ens gått ett år sedan Nissan berättade om sin delaktighet i den minst sagt annorlunda tävlingsbilen DeltaWing. Nu berättar de att de drar sig ur projektet.

Det var i mars förra året som Nissan deklarerade att de gett sig in i projektracerbilen DeltaWing tillsammans med en rad andra aktörer bestående av entreprenörer, konstruktörer, före detta Formel 1-förare, med flera. Nissan stod för motorbiten med sin 1,6-liters DIG-T-motor med drygt 300 hästkrafter. DeltaWing ställde så småningom upp i Le Mans 24-timmars samma år och därefter i American Le Mans Series. Påkörd blev den, mer än en gång. Kanske tålde förare av mer konventionella racerfordon inte DeltaWings minst sagt speciella utseende?

 Hur som helst. Nu har Nissan Motorsport-chefen, Darren Cox, via Twitter tillkännagett att Nissan drar sig ur DeltaWing-projektet. Anledningen till detta vet vi inte, DeltaWing borde ju normalt vara ett spektakulärt skyltfönster att visa upp sin kunskap i, men de lyckönskar övriga teamet bakom som kvarstår. 

 En av kvarvarande i projektet är amerikanske motorentreprenören Don Panoz som uppges redan ha hittat en ersättningsmotor. En 1,9-litersmotor från Mazda som i år satsar lite extra på motorsport i DeltaWings hemland USA.

 Kanske var det så att Nissan blev utsparkade? Eller så tyckte Nissan helt enkelt att bilen var lite väl kraschbenägen.