Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AUDI AG

Nu är det officiellt – Audi ger sig in i Formel 1

Nu är det spikat, Audi kliver in i motorsportens finaste rum, Formel 1. Men de gör det inte själva, koncernkollegan Porsche gör detsamma. Debuten sker 2026 och formelbilen kommer ha en egenutvecklad hybrid-drivlina som ska tillverkas hos Audi Sport i Neuberg i Tyskland.

Det har pratats länge om det här i kulisserna och vi skrev om det redan i maj månad. Audi presenterade det hela under en presskonferens på plats i Belgien där helgens tävling går av stapeln på klassiska Spa-Franchorchamps. En passande arena för ett sådant tillkännagivande så klart.

1 AV 9
Foto: AUDI AG
2 AV 9
Foto: AUDI AG
3 AV 9
Foto: AUDI AG
4 AV 9
Foto: AUDI AG
5 AV 9
Foto: AUDI AG
6 AV 9
Foto: AUDI AG
7 AV 9
Foto: AUDI AG
8 AV 9
Foto: AUDI AG
9 AV 9
Foto: AUDI AG

På plats fanns bland annat Audis vd Markus Duesmann som passade på att berätta att motorsport är en viktig beståndsdel i Audis DNA. Audi, likväl som många andra biltillverkare har långsiktiga planer på att jobba mer hållbart och kostnadseffektivt och nu i och med de nya reglerna var det enligt Audi själva helt rätt tid att kliva in i motorsportens finrum.

I Neuberg, inte långt från Audis hemmaarena Ingolstadt, ska drivlinan byggas hos Audi Sport. Från och med 2026 kommer den bestå av en mycket kraftfullare elektrisk motor som ska utveckla nästan lika många hästkrafter som den nuvarande förbränningsmotorn. Hybrid-drivlinan kommer bestå av elmotor, batteri, styrelektronik och en förbränningsmotor som kommer vilja ha avancerat miljövänligt bränsle.

Markus Duesmann, Audis vd.
Markus Duesmann, Audis vd.
Markus Duesmann, Audis vd.
1 AV 2
Markus Duesmann, Audis vd.
Foto: bernhard huber munich / AUDI AG
2 AV 2
Foto: Dan Mullan / Getty Images Europe

Den officiella hållningen från Audi är att de kommer berätta vilket team de går ihop med innan årets slut. Som vi tidigare varit inne på har det ryktats om att Audi har varit beredda att köpa McLaren för att på så vis komma åt teamet med samma namn. Det har även pratats om Williams-teamet. Men enligt Motorsport.com lutar det åt att det är Sauber som Audi kommer teama upp med. Intressant att notera är också att Markus Duesmann arbetade hos BMW-Sauber teamet mellan 2007 och 2009. Koncernkollegan Porsche har däremot sitt sikte inställt på ett samarbete med Red Bull-teamet, men vi gissar att även Porsche kommer berätta mer om sin F1-satsning inom kort.