Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mediaempire

Nu är STCC 2011 avgjort – fyra månader efter målgång

En segdragen och ibland farsliknande historia är äntligen över! Fyra månader efter målgång i STCC-finalen på Mantorp har nu Svenska Bilsportsförbundets juridiska kommitté kommit fram till att...

...Chevrolet-föraren Rickard Rydell är STCC-mästare 2011.

I finalen på Mantorp Park i september förra året kom allting i efterhand att handla om den eventuella gulflagg som Rickard Rydell eventuellt passerade Thed Björk under, alltså en förbjuden omkörning.

Efter många protester och avslag har Svenska Bilsportförbundets juridiska kommitté äntligen kommit fram till ett beslut som de beskriver på följande sätt på sin hemsida:

Sista avgörande race i STCC var ruggigt spännande. Ena stunden var det Fredrik Ekblom som toppade mästerskapet, för att i nästa ersättas av Rickard Rydell. Vid målgång var Rickard Rydell fyra precis bakom Team Biogasföraren Fredrik Ekblom på tredje plats, vilket räckte för att Rydell skulle koras som mästare med två poäng.

Sedan följde ett rättsligt efterspel som först nu avgjorts genom att Svenska Bilsportförbundets Juridiska Kommitté (JK) granskat den incident som fick Team Biogas-föraren Thed Björk att överklaga den protest som domarjuryn avslog på plats. JK finner att Björk blev passerad under gulflagg, men att han genom att styra åt sidan gav en signal som bakomvarande kunde tolka som tekniskt fel på bilen, och därför passera Björk.

Juridiska kommittén anser att Rydell inte befann sig i sådan närhet att Björks oro för att han skulle bli påkörd kan anses befogad. Rydell pressade sig inte förbi, utan passerade först när Björk hade flyttat sig till ett ytterspår och lämnat innerspåret öppet. Ytterligare tre förare passerade på samma sätt då Björk höll sitt ytterspår med sänkt hastighet.

JK anser att passeringen kan anses ha gjorts i god tro, och att Rydell därmed inte kan förväntas backa tillbaka och återta sin plats bakom Björk när det visar sig att denne fortsätter sitt tävlande.

Sammanfattningsvis finner inte JK någon grund för att utesluta eller på annat sätt bestraffa Rydell för det inträffade under STCC-finalen på Mantorp. Björks överklagande avslås. Därmed kvarstår Rydell som fyra i finalracet och svensk mästare i STCC 2011.

Enligt Svenska Bilsportförbundet kan nu parterna, om de har viljan och orken, möjligheten att överklaga juridiska kommitténs beslut till Riksidrottsnämnden.Teknikens Världs PeO Kjellström frågade Tommy Kristoffersson om de tänkte överklaga beslutet än en gång. Här är svaret:

– Nej vi kommer inte att gå vidare. Juridiska fastslår att det var gult blinkande ljus, att ljuset var godkänt, att Rydell körde om, att det var på hans ansvar att uppmärksamma ljuset.

Han klarade sig på att han enligt Juridiska ”körde om i god tro” vilket är omöjligt för oss att veta hur Rydell funderade i sin bil.