Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Samma märke och modell men en ny bil. Porsche byter till nya 911 GT3 Cup för årets mästerskap.
Samma märke och modell men en ny bil. Porsche byter till nya 911 GT3 Cup för årets mästerskap.
Samma märke och modell men en ny bil. Porsche byter till nya 911 GT3 Cup för årets mästerskap.
Samma märke och modell men en ny bil. Porsche byter till nya 911 GT3 Cup för årets mästerskap. Foto: Armin Hadzic | A1 Work

Nu blir vinnaren i Porsche också svensk mästare

Att vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia har alltid varit hett eftertraktat. 

Nu blir jakten på titeln ännu mer spännande då cupmästaren också kan titulera sig svensk mästare.

Lukas Sundahl har vunnit cupen fyra gånger och tippas som favorit till ett SM-tecken.

– Bilbytet är starten på något nytt och en av anledningarna till att jag bestämde mig för att köra vidare i mästerskapet. Alla börjar om på noll, säger Lukas Sundahl blygsamt.

Porsche Carrera Cup Scandinavia blir ett starkare och starkare mästerskap för varje år. Från och med i år tilldelas också serien SM-status.

– Från och med nu handlar kampen på banorna om någonting ännu större än enskilda segrar och prispengar. Det handlar om jakten på det åtråvärda SM-guldet. Givetvis en bidragande orsak till det växande intresset vi ser från framgångsrika förare och team i konkurrerande mästerskap både i Sverige och i andra delar av världen, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige.

Nytt är också bilen där 16 förare i startfältet satsat på den nya Porsche 911 GT3 Cup. Den nya bilen skiljer sig på många punkter jämfört med föregångaren, 991 II. Fler hästkrafter, bred turbospecifik kaross, bredare fram- och bakaxel, optimerad aerodynamik, större bakvinge, helt ny framvagn, bredare spårvidd, och elektrisk servostyrning är några av förändringarna.

Men om SM-tecknet och bilen är ny väntas titelfighten stå mellan Lukas Sundahl och förarna i Fragus Motorsport. Sundahl har fyra titlar och har varit i det närmaste oslagbar de senaste åren. Den nya bilen kan ge trion från Fragus, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Pontus Fredricsson, en chans att rucka på Sundahls dominans.

– Fragus ska vinna i år. Det är bara det som gäller, det är inte svårare än så. Sedan får vi se vem det blir, säger fjolårets silverman, Hampus Ericsson.

Som vanligt är också supportklasserna till Carrera Cup spektakulära. I Sprint Challenge finns norske alpinstjärnan Aksel Lund Svindal, alltid lika populäre Ingemar Stenmark och omsusade prins Carl Philip. Prinsen byter Carrera Cup mot jämna Sprint Challenge. 

I Porsche Approved Cup vimlar det också av toppkandidater i det 14 förare starka startfältet. Nykomlingen Hannes Morin var snabbast under genrepet på Mantorp Park för ett par veckor sedan. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022

Scandinavian Raceway i Anderstorp (13-14 maj samt 5-6 augusti)

Drivecenter Arena, Fällfors (17-18 juni)

Gelleråsen Arena, Karlskoga (19-20 augusti)

Rudskogen Motorsenter, Norge (16-17 september)

Mantorp Park (30 september-1 oktober).

Tider i Viaplay

lördag 14 maj:

Kl 10.00-10.30: Race 1, Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)

Kl 11.00-11.50: Race 1, Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)

Kl 13.30-14-04: Race 2, Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)

Kl 14.30-15.30: Race 2, Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)