Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nürburgring
Nürburgring
Nürburgring
Nürburgring Foto: Glenn Lindberg

Nürburgring sålt till amerikanskt riskkapitalbolag

Enligt en tysk affärstidning har amerikanska riskkapitalbolaget HIG Capital lagt ett bud på Nürburgring som accepterats. Det betyder i så fall att Bernie Ecclestone blir utan den legendariska banan.

Under 2012 gick Nürburgring i konkurs efter 85 års verksamhet. Ringen, som banan i folkmun kallas, har dock fortsatt vara verksam och i juli förra året kördes Tyskland Grand Prix som planerat. Detta möjliggjordes genom att kapital sköts till med hjälp av F1-pampen Bernie Ecclestone och hans affärsimperium.

Bernie Ecclestone har, för att rädda Nürburgrings framtid, varit högst intresserad av att förvärva den legendariska banan som mellan åren 1925 och 1927 byggdes ett par timmars bilresa nordväst om Frankfurt.

 Men nu ser det ut som att Ecclestone går bet om banan inklusive alla tillhörande verksamheter, exempelvis hotell, casino, gokartbanor och mycket annat. Tyska affärstidningen Wirtschaftswoche skriver nämligen att Miami-baserade riskkapitalbolaget HIG Capital ska ha lagt ett bud på mellan 60 och 70 miljoner euro (motsvarande 530-618 miljoner kronor) och att det sannolikt har accepterats. Slutgiltig besked sägs komma nästa vecka.

 Summan är ungefär hälften så mycket som de 1,1 miljarder kronor som banans konkursförvaltare var ute efter från början. Det är däremot mer än de 50 miljoner euro (441 miljoner kronor) som Bernie Ecclestone nyligen sades ha lagt som bud.

Sommarens tyska grand prix ska hur som helst inte köras på Nürburgring eftersom Hockenheimring står på tur i år. Tysklands Formel 1-grand prix alterneras nämligen mellan de båda klassiska tyska banorna. 2015 är det dags för Nürburgring igen, får vi hoppas. Så här sa Ecclestone om tävlingens framtid på Nürburgring:

 – Det beror på vem som köper den.

Bilden ovan är tagen under Teknikens Världs test av Audi TT, BMW Z4 och Subaru BRZ på Nürburgring sommaren 2012. Testet kan du läsa här.