Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nürburgring sålt till rysk miljardär

Klassisk racermark är såld igen, för andra gången under ett drygt halvår. Nürburgring uppges nu vara i ryska miljardären Viktor Kharitonins ägo.

Efter 85 års verksamhet gick Nürburgring i konkurs under 2012. Ekonomin var helt under isen och febrilt letades det nya ägare. Bland annat F1-pampen Bernie Ecclestone var intresserad av den klassiska banan med alla kringliggande tillhörigheter.

I mars i år var det dock tyska Capricron, tillsammans med tyska Getspeed, som lade det vinnande budet och blev ägare av ”Die grüne Hölle” (på svenska: det gröna helvetet). Budet uppgavs då till omkring 900 miljoner kronor.

Men nu visar det sig att Capricorns ägande blev kortvarigt, trots storslagna planer. Capricorn befinner sig i en tung ekonomisk situation och de intäkter som de räknat med från bland annat Nürburgring har uteblivit. Därmed har de inte heller kunnat genomföra de utbetalningar och avbetalningar som har varit nödvändigt.

Enligt tyska affärstidningen Wirtshaftswoche har ryska miljardären Viktor Kharitonin köpt Capricorns andel (två tredjedelar) i den berömda banan med omnejd. 41-årige Kharitonin, som finns med på Forbes lista över världens rikaste personer (om än väldigt långt ned i listan), ska redan ha gjort flera inbetalningar för att hålla igång verksamheten på banan, något som tolkas som positivt av alla parter.