Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
NXT Gen Cup-bilen debuterar i tävlingen nu till helgen.NXT Gen Cup-bilen debuterar i tävlingen nu till helgen.NXT Gen Cup-bilen debuterar i tävlingen nu till helgen.
1 AV 2
Fredrik Lestrup berättar mer om tanken med NXT Gen Cup och framtiden
2 AV 2
NXT Gen Cup-bilen debuterar i tävlingen nu till helgen.
Foto: Martin Öberg

NXT Gen Cup: Framtidens racing för ungdomar

Nästa generation racingförare får en elektrisk start. Nya NXT Gen Cup gör succé redan innan första tävlingen har körts. Och när den väl körs så är det barn bakom ratten – eftersom detta är en ungdomsklass. Teknikens Värld har naturligtvis provkört – och filmat!

I Falkenberg i helgen, 8-9 juli, avgörs första tävlingen i NXT Gen Cup. Missa inte!

Det är en inte helt avslappnad Fredrik Lestrup som rör sig fort mellan de 15 tävlingsbilarna som står uppradade utanför depåboxarna på Gelleråsen Race Arena i Karlskoga. Det ser ut att saknas både sömn och mat i honom. Det har varit hektiska månader för att få fram rätt antal bilar, batterier och laddare inför den första officiella testdagen för NXT Gen Cup. Och att få det att fungera.
– Men allt funkar! Är inte det grymt då?, säger Lestrup.
– Vi fick ihop det, trots att allt är helt nytt så fick vi ihop det. 

Störst nytta av det har de femton förarna – men på sikt kan det här gynna svensk motorsport riktigt mycket.
Tycka vad man vill om det, men inom en snar framtid lär de allra flesta grenar inom både svensk och internationell motorsport vara elektrifierad, alltså köras med eldrivna bilar. Exempelvis STCC, Swedish Touring Car Championship, som kommer att köras med helt eldrivna bilar i år, och vid några av årets deltävlingar kommer NXT Gen Cup att vara supportklass till STCC.

Foto: Martin Öberg

Formel E som är den eldrivna varianten av Formel 1 har kämpat i uppförsbacke i många år, men börjar nu få lite luft under vingarna.
– För oss som grundare av klassen och byggare av bilarna handlar det om att vara relevanta för våra samarbetspartners, och just nu är det eldrivet som gäller, det ser vi ju i hela bilindustrin, säger Fredrik Lestrup. 

– Men först och främst så arbetar vi ut­ifrån att NXT Gen Cup ska vara ett viktigt steg i unga förares utbildning och utveckling, här får förarna lära sig att arbeta ihop med raceingenjörer och mekaniker för att hitta rätt inställningar på bilen för de banor de ska tävla på, bilarna är utrustade med dataloggingsystem som ger data som man analyserar efter körpassen för hitta de viktiga tiondelarna och bli snabbare, säger Lestrup. 

LRT NXT 1 byggs på Mini-bilar, med motorsportspecifik utrustning för att allt ska hålla.LRT NXT 1 byggs på Mini-bilar, med motorsportspecifik utrustning för att allt ska hålla.LRT NXT 1 byggs på Mini-bilar, med motorsportspecifik utrustning för att allt ska hålla.
1 AV 3
LRT NXT 1 byggs på Mini-bilar, med motorsportspecifik utrustning för att allt ska hålla.
Foto: Martin Öberg
2 AV 3
Foto: Martin Öberg
3 AV 3
Foto: Martin Öberg

– Vi som organisation kommer att sköta alla bilar, vi är deras team så att säga, så alla kommer att få exakt samma förutsättningar. Det är helt enkelt upp till förarna att leverera, fortsätter han. 

Vad ser du som en naturlig fortsättning för en ung talang som kommer till NXT Gen Cup, gör bra ifrån sig och vill vidare?
– Just nu är det naturliga steget STCC, om man vill hålla sig till eldrivet, men det kommer förstås att komma fler såna serier internationellt som blir intressanta. Sen är det ju Formel E som är i toppen av den elektrifierade näringskedjan. Men utbildningen man får i att tävla med oss i en säsong eller flera lägger ju grunden för att tävla i precis vilken klass man vill, säger Lestrup.

Närmast kameran ser man batteriet inslutet i kolfiber.Närmast kameran ser man batteriet inslutet i kolfiber.Närmast kameran ser man batteriet inslutet i kolfiber.
Push-to-pass-funktionen ger 60 extra hästkrafter.Push-to-pass-funktionen ger 60 extra hästkrafter.Push-to-pass-funktionen ger 60 extra hästkrafter.
Bromsvåg, motorbroms och momentfördelning går att justera från förarplats.Bromsvåg, motorbroms och momentfördelning går att justera från förarplats.Bromsvåg, motorbroms och momentfördelning går att justera från förarplats.
Bilen är även försedd med brandsläckningssystem.Bilen är även försedd med brandsläckningssystem.Bilen är även försedd med brandsläckningssystem.
1 AV 4
Närmast kameran ser man batteriet inslutet i kolfiber.
Foto: Martin Öberg
2 AV 4
Push-to-pass-funktionen ger 60 extra hästkrafter.
Foto: Martin Öberg
3 AV 4
Bromsvåg, motorbroms och momentfördelning går att justera från förarplats.
Foto: Martin Öberg
4 AV 4
Bilen är även försedd med brandsläckningssystem.
Foto: Martin Öberg

Bilen är som ni ser en Mini, fast egentligen inte. Det finns inget ekonomiskt stöd från biltillverkaren, men ett tekniskt samarbete som gjort bygget möjligt, så det här är en LRT (Lestrup Racing Team) NXT1. Karossen är alltså Mini, allt annat är så kallat ”motorsportspecifikt”. Stötdämparna är ställbara, elmotorn som enbart väger 26 kg kan leverera upp till 280 hästkrafter, men då blir den för varm, så effekten är inställd på mellan 180 och 200 hästar beroende på vilken bana det ska köras på. Dessutom finns en push-to-pass-knapp som ger 60 hk hästkrafter extra under fem sekunder. Själva knappen sitter på ratten och kan användas två gånger per race, både för att försvara sin position och för att få lite extra kraft när man ska köra om. Men det är så finurligt uträknat att man inte bara kan trycka på knappen och dra ifrån.

– Nej, tanken är ju att utbilda förarna, så här måste man först trycka på knappen en gång för att ”ladda” funktionen, det tar några sekunder för en lila stapel att fyllas och då först kan man använda push-to-pass. Det är för att det ska krävas att man planerar sin körning, säger Fredrik Lestrup.

Foto: Martin Öberg

Det visar sig naturligtvis att eder utsände kanske är aningen för gammal för att tävla i den här klassen – ungdomsklassen är öppen från det år föraren fyller 15 tills den fyller 25. Men eftersom ni vill veta hur bilen är att köra så offrar jag mig i konsumentjournalistikens tecken, tar på mig kappkörningskläderna och kliver in i bilen.
Det ser ut som i alla andra tävlingsbilar, med skillnaden att det bara är två pedaler i fotbrunnen. Gas och broms. Den digitala displayen visar fulladdat batteri, och jag klappar lite lätt på just batteriet. Det sitter nämligen monterat brandsäkert och omslutet av kolfiber till höger om mig, där passageraren skulle ha suttit i en vanlig bil och där viktlådan sitter i andra touringtävlingsbilar.

Batteriet är på 30 kilowattimmar, vilket räcker till cirka 20 minuters körning i full fart på Gelleråsens slingriga asfalt. Drivlinan är ett så kallat 800 Volts-system med 60 kilowatts laddhastighet, vilket gör att cirka en och en halv timmes laddning räcker för fullt batteri. Startklar i depån väger ”min” bil in på 1 190 kg. Bilen jag ska köra är en utvecklingsbil, men på produktionsbilarna har man fått ner vikten till 1 144 kg. Själva batteriet väger 255 kg.

Batteriet väger 255 kg och är placerat bredvid föraren. Mycket bra viktfördelning.Batteriet väger 255 kg och är placerat bredvid föraren. Mycket bra viktfördelning.Batteriet väger 255 kg och är placerat bredvid föraren. Mycket bra viktfördelning.
Batteriet väger 255 kg och är placerat bredvid föraren. Mycket bra viktfördelning. Foto: Martin Öberg

LRT NXT1

Pris: 45 500 Euro för en tävlingssäsong.

Motor: El. Max effekt 180 hk + 60 hk push-to-pass, max vridmoment 290 Nm.

Kraftöverföring: Motor fram, framhjulsdrift. Slutväxel 3MO, franskt fabrikat.

Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring Öhlins, krängningshämmare fram och bak, John Cooper Works, motorsportspecifika bussningar överallt.

Styrning: Elmotordriven servo.

Bromsar: Skivor fram 343 mm Alcon skivor och fyrkolvsok, och bak John Cooper Works standard.

Hjul: Lättmetallfälg Mini GP3. Fälgbredd 7 tum. Däck 225/35 R18 Hankook Ventus TD.

Vikt: 1 144 kg,

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 5,8 s, toppfart beroende på utväxling cirka 180 km/h.

Jag adderar 80 kg till det när jag spänns fast i stolen, följer Lestrups instruktioner för att starta bilen och rullar sakta längs fastlane. Pit speed-knappen är intryckt vilket är ett måste i depån. Inne i hjälmen tänker jag att ”ja… den lär ju kasa och understyra ungefär som de flesta andra framhjulsdrivna bilar…”.

Safety first! Grönt betyder att bilen är säker att vidröra.Safety first! Grönt betyder att bilen är säker att vidröra.Safety first! Grönt betyder att bilen är säker att vidröra.
Det tar cirka 1,5 timme att ladda fullt mellan heaten.Det tar cirka 1,5 timme att ladda fullt mellan heaten.Det tar cirka 1,5 timme att ladda fullt mellan heaten.
Laddad och klar för cirka 20 minuters körning i racetempo.Laddad och klar för cirka 20 minuters körning i racetempo.Laddad och klar för cirka 20 minuters körning i racetempo.
1 AV 3
Safety first! Grönt betyder att bilen är säker att vidröra.
Foto: Martin Öberg
2 AV 3
Det tar cirka 1,5 timme att ladda fullt mellan heaten.
Foto: Martin Öberg
3 AV 3
Laddad och klar för cirka 20 minuters körning i racetempo.
Foto: Martin Öberg

Vid depåutfarten trycker jag en gång till på pit-speed-knappen och ger full gas, och krafutsöndringen är så plötslig som den är i elbilar. Allt på en gång! LRT NXT1 rullar på semislicks, Hankook Ventus TD, så det gäller att värma däcken åtminstone lite innan hårdkörning. Lugnt i början är i och för sig alltid smart när man sätter sig i en ny bil, och särskilt i tävlingsbilar. Alla NXT Gen Cup-förare är i depån och laddar sina bilar och går igenom data, så jag har banan för mig själv. Jag tar i lite in i 120-graderskurvan Ejes, mest för att få bekräftat att den här Minin också kasar och understyr – men icke! Bilen greppar och styr in och har ett helt neutralt beteende fastän den pressas på kalla däck! Mycket av anledningen till det är att batteriet är placerat lågt mitt i bilen, så viktfördelningen är faktiskt helt optimal för biltypen. Vidare framåt ner i svackan och in mot hårnålen, och jag bromsar lite (eller mycket…) för tidigt in i alla kurvor. Mycket bra bromsverkan och ovana med eldriven racerbil är nog förklaringen, åtminstone enligt raceingenjör Emil Sällberg som visar kördatan en stund senare. 

– Såna här bilar fortsätter inte att bygga fart på samma sätt som en ”vanlig” bil gör, så det är mycket mer av och på i körningen. På en del ställen räcker att släppa upp gasen och låta motorbromsen ta ner farten. Det går förstås att stänga av motorbromsen, men då är bilen inte så behaglig att köra, säger han. 

Nåväl, ut ur Gelleråsens sista kurva som det är besvärligt att pricka rätt i och full fart ut på startrakan. Full gas och motorljudet letar sig in i hjälmen, men det är betydligt behagligare än i prototypen PWR001 som jag körde för några år sedan. Motorljud och motorljud förresten, elmotorn viner ju mest och utanför bilen låter det inte mycket. Men när man kör så sjunger bilen fint tack vare rakskurna drev i drivlinan. Man blir lite lurad eftersom det låter snabbare än det faktiskt går. Accelerationen är imponerande, men toppfarten innan det är dags att bromsa är bara runt 160 km/h. Återigen bromsar jag för tidigt, och det är en återkommande historia… Det tar en stund att lära sig tekniken. Men jag skrattar för mig själv där i bilen, bara ett par varv runt Gelleråsen i LRT NXT1 skulle kunna få elbilshatarna att byta läger illa kvickt.

Elmotorn kan ge upp till 280 hk, men i racemode cirka 180-200 hästkrafter.Elmotorn kan ge upp till 280 hk, men i racemode cirka 180-200 hästkrafter.Elmotorn kan ge upp till 280 hk, men i racemode cirka 180-200 hästkrafter.
Högspänningskablar, växelomriktare och styrelektronik i stället för baksäte.Högspänningskablar, växelomriktare och styrelektronik i stället för baksäte.Högspänningskablar, växelomriktare och styrelektronik i stället för baksäte.
1 AV 2
Elmotorn kan ge upp till 280 hk, men i racemode cirka 180-200 hästkrafter.
Foto: Martin Öberg
2 AV 2
Högspänningskablar, växelomriktare och styrelektronik i stället för baksäte.
Foto: Martin Öberg

Jag rullar in i depån bara för att få en liten paus, men vill förstås köra mer. Jag glömde dessutom att testa push-to-pass-knappen… Ut igen, pyssel med knapparna på ratten och full gas. Men jag gör antagligen fel, för jag märker ingen skillnad på effekten. Det sammantagna intrycket av bilen är dock att den är oerhört enkel att hantera för föraren. Inne på instrumentpanelen finns det knappar för D, R, N och P. Framåt, bakåt, neutral och parkering. Och en av-och-på-knapp. Kan man hålla reda på dem och når till pedalerna så är det bara att köra. Bilen är otroligt väl avvägd och beter sig inte konstigt i nån situation jag lyckas utsätta den för, den är helt trygg och stabil även om man genar lite för våldsamt över banmarkeringarna och den är även stabil under inbromsning. Den perfekta bilen att lära sig tävla med, skulle jag säga. Sikta och gasa, bromsa om det blir för trångt där du hade tänkt klämma dig in.

Personligen längtar jag tills de här bilarna antingen kommer ut på begagnatmarknaden eller tills Lestrup med anhang förstår att det finns ett enormt antal gasglada grånade gentlemän i världen som också behöver få tävla i en sån här klass. Vi kan kalla den LOST Gen Cup. För det här är så roligt att fler borde få prova!
Men det lär ju inte direkt vara gratis? Nej, motorsport är sällan gratis. NXT Gen Cup är ett så kallat Arrive & Drive-upplägg. Alla bilar sköts av organisationen och fraktas till och från tävlingar och testdagar. Föraren behöver bara se till att ha med sig själv och den personliga utrustningen till banan. 

– Vi vänder oss ju till unga förare i början av sin karriär, så tillsammans med våra finansiärer satte vi ett pris som vi tror att en ung förare kan få ihop i sponsorpengar för en säsong – 45 500 Euro. Då ingår även vårt utbildningsprogram där förarna får en inblick i allt från körning till arbete med sponsorer och media. 

Men då ingår inte eventuella krascher va?
– Nej. Men två testevent, fyra tävlingshelger i Sverige med biljetter, exponering och catering, bland annat tillsammans med STCC, och två tävlingar i Tyskland tillsammans med DTM och ADAC GT Masters (ADAC Racing Weekends). Vi har ett tält som är 75 gånger 36 meter stort med mekplatser och VIP-avdelning där alla får plats. Plus utbildningen i att vara racerförare, med allt vad det innebär. Det är tack vare våra finansiärer och samarbetspartners vi kan erbjuda det här paketet, annars skulle det inte gå, säger Fredrik Lestrup.

15 unga förare med en rolig tävlings- och utbildningssäsong framför sig. Grattis till er!15 unga förare med en rolig tävlings- och utbildningssäsong framför sig. Grattis till er!15 unga förare med en rolig tävlings- och utbildningssäsong framför sig. Grattis till er!
15 unga förare med en rolig tävlings- och utbildningssäsong framför sig. Grattis till er! Foto: Martin Öberg

NXT Gen Cup-kalendern 2023

Race 1

Datum: 8-9 juli

Plats: Falkenberg, Sverige

Falkenberg är en av Sveriges äldsta banor, och den snabbaste om man räknar snitthastighet.

 

Race 2

Datum: 28-30 juli

Plats: Oschersleben, Tyskland 

Den tekniskt utmanande banan Oschersleben öppnade 1997 och ligger 30 km från Magdeburg, Tyskland.

 

Race 3

Datum: 5-6 augusti

Plats: Nürburgring, Tyskland

Nürburgring är en av världens mest ikoniska racerbanor, och ligger i de vackra Eifelbergen i södra Tyskland.

 

Official Test

Datum: 16-17 augusti

Plats: Gelleråsen, Sverige

Testdagar precis innan deltävlingen på Gelleråsen.

 

Race 4

Datum: 18-19 augusti

Plats: Gelleråsen, Sverige

Gelleråsen Race Arena är en av Sveriges äldsta banor, den ligger i Karlskoga och erbjuder en tekniskt utmanande bansträckning.

 

Show Event

Datum: 26 augusti

Plats: Helsingborg, Sverige

Det nya formatet Head 2 Head gör debut under 2023, på en kort och teknisk bana i hamnen i Helsingborg.

 

Race 5

Datum: 31 augusti

Plats: Knutstorp, Sverige

Ring Knutstorp ligger i södra Sverige och har en kort och teknisk layout. Banan kallas ofta Sveriges Mini-Nürburgring.

 

Race 6

Datum: 22-23 september

Plats: Mantorp, Sverige

Mantorp Park ligger lite söder om Linköping, banan erbjuder gott om omkörningsmöjligheter och en lååååååång raksträcka.