Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Supersportbilen Lotus Evija kan bli grunden till bilarna i en ny tävlingsserie för elbilar.Supersportbilen Lotus Evija kan bli grunden till bilarna i en ny tävlingsserie för elbilar.Supersportbilen Lotus Evija kan bli grunden till bilarna i en ny tävlingsserie för elbilar.
1 AV 2
Eletre är Lotus första eldrivna modell och suv
2 AV 2
Supersportbilen Lotus Evija kan bli grunden till bilarna i en ny tävlingsserie för elbilar.
Foto: Lotus

Ny tävlingsserie för eldrivna sportbilar lanserad

En ny tävlingsserie har lanserats med planerad start hösten 2024. Tävlingen ska gå under namnet Elite World Cup och ska ha helt eldrivna sportbilar, troligtvis med bilar baserade på Lotus Evija.

Den nya tävlingen grundades av två tidigare förare i A1 Grand Prix World Cup (Liu Yu och Tokyo Sexwale) samt nämnda seriens general manager Stephen Watson. Den nya serien med namnet Elite World Cup har ingen koppling till A1 Grand Prix, som ska återupplivas, utan står på egna ben. Det rapporterar motorsport.com.

Grundarna meddelar att de har finansiering för att kunna bygga de 50 första bilarna som högst troligen ska baseras på Lotus Evija, supersportbilen med över 2 000 hästkrafter som presenterades 2019. De befinner sig i slutskedet av en dialog med Geely om att få använda Evija, vilken de menar verkar positiv.

Elite World Cup ska vara en tävling mellan länder och i nuläget siktar man på att locka inköp från 25 olika landslag världen över. Varje landslag ska ha minst två förare då tävlingsloppen är tänkta att vara stafetter.

– A1GP (A1 Grand Prix, reds anm) blev mycket snabbt en sorts juniorformel, en språngbräda för unga förare. Vi vill ha förare som flaggat för sin nation i Formel 1, IndyCar, Nascar eller andra serier på hög nivå, inklusive World Rally Championship, säger Stephen Watson till motorsport.com.