Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mazda 3 gör sig bra i TCR-utförande

Senaste generationen Mazda 3 har precis rullat ut på vägarna. Nu visar den japanska biltillverkaren upp tävlingsbilen Mazda 3 TCR.

Sent i fjol presenterade Mazda nya 3. Modellens utpräglade och kraftfulla karossform ledde kvickt in på diskussioner om en ny Mazda 3 MPS. När Teknikens Världs Oskar Krüger i våras var iväg för första körningen av nya ”trean” ställde han frågan till Mazdas utvecklingschef i Europa om vi kan vänta oss en MPS-version. Svaret blev att en sådan inte finns inplanerad eftersom hästkrafter inte är allt och att miljön är viktig. Det var inte vad många ville höra.

Däremot har Mazda tagit fram en banversion som följer TCR-reglementet. Det är Mazda i USA, närmare bestämt Mazda Design America, Mazda North American Operations och Mazda Motorsports, som ligger bakom kärran.

Som sig bör har skärmbreddare, frontsplitter, stor bakvinge och andra typiska banbilsattribut monterats. Fembultade fälgar från Volk Racing har monterats. På dessa sitter slicks i form av Michelin Pilot Sport GT. Bakom fälgarna sitter Brembo-bromsar och stötdämparna kommer från Bilstein men kan uppgraderas till Öhlins-doningar.

Under huven finner vi en turboladdad rak fyra som ger 355 hästkrafter och 490 newtonmeter. Den manövreras via gaspedal och en sexstegad låda som styrs med paddlar på ratten.

Mazda 3 TCR är homologiserad för att kunna tävla i samtliga 36 TCR-tävlingar som körs världen över. Första uppträdandet äger rum i fyratimmarsloppet på Daytona i januari 2020, en tävling som ingår i IMSA Michelin Pilot Challenge.

Nu hoppas vi att Mazda gör som Volkswagen. Tyskarna tog sin TCR-bil och byggde en gatlegal Golf GTI TRC.