Porsche 911 GT3 Cup

Nya Porsche 911 GT3 Cup är här

En ny generation Porsche 911 GT3 Cup har nu sett dagens ljus för första gången. Med tio nytillkomna hästkrafter ska den dominera tävlingsbanorna runt om i världen precis som föregångaren gjort.

Världens mest framgångsrika tävlingsbil, det är vad 911 GT3 Cup är enligt Porsche. Nu har en ny generation trätt fram i rampljuset och ska nästa år köra uteslutande i Porsche Mobil 1 Supercup. Den ersätter den version som lanserades så sent som hösten 2011.

 Nya 911 GT3 Cup baseras på nästa generation 911 GT3 (generation 991), den vanliga gatlegala versionen som bör presenteras någon gång under 2013.

 Under den stora vingen gömmer sig en boxersexa på 3,8 liter som genererar 460 hästkrafter vid 7500 r/min vilket är tio fler än i förra generationen. Cylindervolymen är dock densamma.

 En ny, sexväxlad låda av dogbox-typ (växlarna kan slängas i utan att kopplingen trycks ned) med paddlar på ratten sitter i bilen. Tidigare hade 911 GT3 Cup en sexstegad sekventiell låda .Nya växellådan är utvecklad av Porsche Motorsport, precis de nya 18-tumsfälgarna med centrumbult. Däcken har breddats med 20 millimeter fram till totalt 270 millimeter och tio millimeter bak till totalt 310 millimeter.

 Ett nytt bromssystem för tävlingsbruk har utvecklats och tagit plats i nya 911 GT3 Cup. Slitstyrka och uthållighet ska ha därmed ha höjts ett snäpp. Skivorna mäter 380 millimeter fram och 350 millimeter bak. De är både ventilerade och slitsade och greppas av sexkolvsok fram, fyrkolvsok bak.

 Störtburen är ny och säkrare än tidigare, så även förarstolen som fått extra skydd runt huvud och axlar.

 Porsches fabriksförare Timo Bernhard har varit med vid utvecklingen av nya bilen och är nöjd med resultatet:

 – Nya 911 GT3 Cup är mycket enklare att köra på gränsen. Bilen är perfekt balanserad. Den nya axelgeometrin är oehört positiv för väghållningen. Men dessutom är nya Cup 911 mycket rolig att köra.

 Nya Porsche 911 GT3 Cup kan väljas i vilken färg som helst så länge den är vit.

 Tyvärr får vi inte se bilen i Carrera Cup Scandinavia 2013 men förhoppningsvis året därefter.