Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nytt världsrekord med bil på två hjul – 186,269 km/h

Den finska stuntföraren Vesa Kivimäki har slagit till med ett världsrekord på två hjul. Med 186,269 km/h slog han därmed det 19 år gamla rekordet som en svensk förare hade.

https://youtu.be/Fj8ZM8atUIQ?width=300&height=150&frameborder=0&scrolling=no&allowfullscreen=allowfullscreen

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det finns alla möjliga sorters världsrekord att försöka slå – ett av dem är att genomföra världens snabbaste ”sidohjuls-wheelie” med bil. Sedan 1997 har världsrekordet legat på 181,25 km/h och rekordinnehavare var svensken Göran Eliasson. Men numera tillhör världsrekordet Finland.

Finska stuntföraren Vesa Kivimäki har kört det mesta som går att köra på två hjul, inspirerad av Knight Rider som han är. Men något hastighetsrekord på två hjul i bil har han inte varit innehavare av – förrän nu.

På flygplatsen Seinäjoki, åtta mil sydost om Vasa, riggades det upp för världsrekordförsök enligt Guinness World Records regler. På den två kilometer långa landningsbanan ställdes mätinstrument upp tillsammans med en ramp. I en BMW 3-serie Coupé accelererade Vesa Kivimäki upp och under en sträcka av 100 meter mättes medelhastigheten till 186,269 km/h, en marginal till det gamla världsrekordet med drygt fyra kilometer per timme.

Bilen som Vesa Kivimäki körde hade däck från finska Nokian Tyres som var utrustade med Aramid Sidewall-teknik, det vill säga mer slitstarka däcksidor. Världsrekordet är alltså en del i Nokian Tyres marknadsföringsstrategi för däcken med denna teknik.