Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Officiellt: Volvo Polestar tävlar i V8 Supercars

Vi kunde berätta om det redan förra veckan. Nu är det dock officiellt på riktigt – Volvo och Polestar kommer att göra gemensam sak och delta i australienska V8 Supercars!

Just i dag lanserar australiska Volvo sin trimmade, serieproducerade, Polestarversion av S60 på marknaden. Samtidigt passar man på att göra det officiellt, det vi kunde berätta redan förra veckan, att man planerar en satsning i den stora australiska motorsportklassen – V8 Supercars.

Det här kanske svårt för oss på andra sidan världen att förstå hur pass stort V8 Supercars är, men bland australier i allmänhet är förmodligen intresset för V8 Supercars till och med större än det för Formel 1 (trots att landet har ett hemma-Grand-Prix). Kanske mest klassiskt är det 1 000 km långa uthållighetsloppet Bathurst.

Traditionellt sett har mästerskapet dominerats av inhemska Ford Falcon och Holden Commodore. Många australier kan till och med kategoriseras efter ifall man är ett Ford- eller Holden-fan. Det senaste året har dock både Nissan och Mercedes tillkommit, och nu alltså även Volvo och Polestar. Noterbart är dock att Volvo sedan tidigare haft en totalseger i mästerskapets föregångare, australiska touringcarserien ATCC, med en Volvo 240 Turbo i händerna på Robbie Francevic år 1986. Dessutom vann man det kända Bathurstloppet, med en S40 i händerna på Rickard Rydell och Jim Richards, för jämnt 15 år sedan, 1998.

Till säsongen 2014 kommer Volvo och Polestar att bilda team med erfarna V8 Supercars-stallet Garry Rogers Motorsport. Teamnamnet blir Volvo Polestar Racing Australia. En enda mörk bild har Volvo hittills släppt på tävlingsbilen, för att ta fram alla former har vi dock gjort bilden ovan ljusare med digital hjälp. Vi kan se att man (till skillnad från hur den serieproducerade S60 Polestar hittills har sett ut) kommer att använda ansiktslyfta S60:s former. 

Under skalet sitter, måhända föga förvånande med tanke på seriens namn, en V8-motor som just Polestar har fått ansvara över. I grunden är det Volvos egna V8 på 4,4 liter, som utvecklades med Yamaha och satt i XC90 och S80 fram till 2010.

Hur det går för Volvo i V8 Supercars får vi se nästa år, första loppet brukar gå av stapeln i slutet av februari eller början av mars. Tills dess kan du se Polestars reklamfilm inför premiären här nedan.

https://youtu.be/PNvH9n90XtQ?width=575&height=353