Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Reporter Images / EPA / TT Nyhetsbyrån

Oliver Solberg: Jag känner ingen press inför Svenska rallyt

VM-debuten med Hyundai slutade med parkering i depån redan innan målgång.

Men Oliver Solberg tror att Svenska rallyt blir något helt annat.

– Det ska väl handla om Ott Tänak och Kalle Rovanperä – och så förhoppningsvis jag då. Men vi vet inte riktigt hur bra bilen är på snö och is, säger Solberg inför hemmatävlingen.

Svenska rallyt flyttar från Karlstad och Värmland till Umeå och Västerbotten. För Oliver Solberg betyder det att han inte får köra på sina hemmavägar. Men underlaget är detsamma - snö och is.

– Det ska bli roligt att köra hemma, för så känns det även om det är i Umeå, berättar Solberg.

Hyundai-teamen har grundtestat den nya rallybilen för grus, snö och is men de sista testerna skedde på vägar utanför Umeå veckan före Svenska rallyt.

– Vi behövde göra lite finjusteringar och Thomas Rådström hjälpte mig med att hitta de bästa vägarna, avslöjar Solberg.

I Monte-Carlo hade Hyundai tillförlitlighetsproblem, speciellt på Olivers bil som var teamets gamla testbil. Teamkompisarna Thierry Neuville och Ott Tänak fick helt nybyggda bilar. Men inför Svenska rallyt ska bilens brister vara åtgärdade, och speciellt då problemet med att avgaserna kom in i bilen.

– Det var riktigt illa. Jag ville bryta för jag kunde inte fokusera och jag tappade känseln i fingrarna, berättar Solberg som tillsammans med sin kartläsare Elliott Edmondson tvingades uppsöka sjukhus efter tävlingen.

– Jag behövde inte ta syrgas men Elliott fick lite, han låg under gränsen.

När allt stämde var Hyundaibilarna inte långt efter konkurrenterna Ford och Toyota. Men teamet har en hel del punkter som måste åtgärdas under våren. 

– Vi visste att det skulle bli så, det är en nyutvecklad bil och lika för alla. I Monte-Carlo såg Fordbilen stark ut men nu kommer vi till snö och is och vi vet inte hur vår bil står sig mot de andra.

Svenska förare har genom åren alltid haft en press på sig att prestera i sin hemmatävling. Känner du av en speciell press?

– Nej, det är samma press som inför alla tävlingar. Det ska bara bli roligt att komma hem och tävla.

De nya elektrifierade bilarna har energiåtervinning som kan ge lite extra kraft ut ur kurvorna då el från batteriet sätter fart på elmotorn. Men Oliver Solberg erkänner att han kanske tänkte lite för mycket på den nya tekniken under Monte-Carlorallyt.

– Jag pratade med Kalle Rovanperä om det där och vi försökte utnyttja den nya tekniken. Vi låg kvar lite längre på bromsen för att vi trodde att de skulle ge mer effekt ut ur kurvan. Men i efterhand ser man att de äldre förarna, de som körde som vanligt, körde snabbast. 

– Det var lite för mycket fokus på elenergin, jag tror att det är bättre att bara köra på som vanligt och inte tänka så mycket på det där, säger Solberg.

Inför tävlingen ser Oliver Solberg Rovanperä och egna teamkompisen Ott Tänak som de stora favoriterna till segern. 

– Jag var topp tre genom hela Arctic Rally så jag hoppas att jag kan vara med där uppe jag också.