Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Oliver Solberg debuterade i WRC-klassen med Hyundai i vintras. Nu blir det fler VM-tävlingar med Hyundai, enligt stallchefen Andrea Adamo.
Oliver Solberg debuterade i WRC-klassen med Hyundai i vintras. Nu blir det fler VM-tävlingar med Hyundai, enligt stallchefen Andrea Adamo.
Oliver Solberg debuterade i WRC-klassen med Hyundai i vintras. Nu blir det fler VM-tävlingar med Hyundai, enligt stallchefen Andrea Adamo.
Oliver Solberg debuterade i WRC-klassen med Hyundai i vintras. Nu blir det fler VM-tävlingar med Hyundai, enligt stallchefen Andrea Adamo.

Oliver Solberg klar för Hyundais nya rallysatsning

Sverige har fått en ny fabriksförare i den snabbaste rallyklassen. Oliver Solberg kliver in i Hyundai-stallet och kommer att tävla i Svenska rallyt i februari. ”Vi hoppas att Oliver kör det och många fler tävlingar för oss”, säger stallchefen Andrea Adamo till Teknikens Värld.

Under bilsalongen i München passade rally-VM-arrangören och det Internationella bilsportförbundet på att presentera nya rallybilen som ska införas till säsongen 2022.

Bland nyheterna finns en laddhybriddrivlina, nytt fossilfritt bränsle, ny växellåda, nya regler för fjädringen och att centrumdiffen plockas bort. Hyundai har snabbutvecklat sin nya i20. Ford visade upp sin nya Puma Rally1 under tidigare i sommar och Toyota har utvecklat en ny Yaris GR Rally1.

Alla tre teamen fanns på plats på ett hotell i centrala München för att berätta om sina nya bilar och den nya säsongen som inleds med Monte Carlo-rallyt i januari. Reglerna införs från och med nästa år och är ett steg i att rally-VM ska bli helt klimatneutralt.

– Det kommer att bli en väldigt tuff tävling eftersom alla kommer med helt nya bilar, sa Fords stallchef Malcolm Wilson.

Wilson hoppas att de nya reglerna ska locka fler att investera i bilar. VM-arrangören hoppas också att fler märken ska hoppa på VM-serien. Bland de som nämnts finns Renault och Suzuki. De nya reglerna skulle också kunna passa ett VW-märke som Skoda.

Toyota har utvecklat nya bilen under en tid och satsningen sammanfaller med lanseringen av nya Yaris GR.

– Den nya fjädringen och att paddlarna på ratten kommer att betyda en minst lika stor förändring som hybriddrivlinan. Men förarna brukar vilja ha mer effekt och nu får de 100 hästkrafter till, sa Toyotas Jari-Matti Latvala.

Hyundais stallchef Andrea Adamo var mer ärlig.

– Jag vet att alla ska stå här och vara entusiastiska över den nya bilen och så men mitt jobb är att vara orolig, jag ska se till att allt fungerar, sa Adamo.

Teknikens Världs Jan-Erik Berggren och Hyundais stallchef Andrea Adamo. Foto: Tobias Joelsson

Efter presentationen, som innehöll en detaljerad beskrivning av det nya fossilfria bränslet, fångade vi Adamo på altanen till hotellet.

Nu behöver du vara ärlig igen, kommer vår svenske Oliver Solberg att köra för er nästa år?
– Solberg, just ja, han är svensk, jag fortsätter att glömma bort det, skrattar Adamo.

Kommer han att tävla i Svenska rallyt för Hyundai?
– Ja, och i många rallyn till. 

Har han varit med och utvecklat den nya bilen?
– Ja, han kört den flera gånger.

Tror du att unga förare som Solberg och Kalle Rovanperä har lättare att anpassa körstilen till den nya bilen?
– Nej, det beror mer på vilken körstil man har. Det blir nytt hur man tar hand om den extra effekten och på vilket sätt det är bäst att återvinna energin. Men kanske har de unga förarna lite lättare för att lära sig nya saker.

Hyundai har redan bekräftat att Thierry Neuville och Ott Tänak ska köra vidare och allt tyder på att Oliver Solberg får dela tredjebil med Dani Sordo. Solberg kommer ändå närmare en ordinarie VM-plats i den snabbaste klassen än någon svensk förare varit sedan Thomas Rådström och Kenneth Eriksson i slutet av 1990-talet. Sedan dess har Daniel Carlsson, Mattias Ekström, Johan Kristoffersson och framför allt Pontus Tidemand försökt ta en ordinarie plats i WRC-klassen utan att lyckas.

Oliver Solberg i Hyundais i20-rallybil förra vintern. Foto: DPPI / Nikos Katikis / LiveMedia / Shutterstock

Oliver Solberg har redan fått ett par chanser i WRC-klassen men också huvudsakligen varit utvecklingsförare och tävlar i WRC2, eller Rally2 som klassen numera ska heta.

Inget av VM-teamen har testat den nya VM-bilen på snö och is men Hyundai-stallet har testkört på vägarna i Umeå där Svenska rallyt ska köras i februari.

– Vi har kört där och det är liknande vägar som tidigare. Nu hoppas vi på att det också verkligen blir snö och is, säger Andrea Adamo.

När Oliver solberg debuterade i WRC-bil under Arctic Rally i vintras chockade han världseliten med att vara snabbast på flera sträckor.