Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jan-Erik Berggren

Oliver Solberg ska bli världsmästare – precis som sin pappa

Oliver Solberg, 17, har två tydliga mål. Körkort. Världsmästare i rally. Och i den ordningen.

Efter några år med lite rallycross och crosskart har Oliver Solberg, 17 år, bestämt sig. Nu inleds en mer seriös satsning på rally. I år ska Solberg ingå i Volkswagens svenska team och köra bredvid Johan Kristoffersson och Ole-Christian Veijby. Eftersom Oliver inte har körkort får han inte tävla i rally i Sverige. För det krävs körkort.

– Vi har försökt att få dispens men inte lyckats. Så jag kommer att börja med att tävla i Lettland, berättar Oliver.

Du säger att rally är roligare än rallycross, varför?

– Jag får kör mycket och det är hela tiden något nytt att lära sig. Det finns mycket att förbättra och när det går i 200 km/h, ja, då händer det saker. I rallycross lär man sig banan och så är det så.

Känner du att du behöver lära dig mer i rally eller är du mest otålig och vill komma igång?

– Jag behöver mer erfarenhet i rally och många fler kilometer. Jag behöver lära mig mer innan jag kommer till VM.

Har du mätt din kilometertid så att du vet hur bra du hänger med?

– Nej, och det tar sin tid att lära sig. Men jag har en bra plan och jag vill bli helt klar innan jag provar på att köra i VM. Vi får se i slutet av året, det finns utrymme för några fler tävlingar.

Oliver fyller 18 år den 23 september och då vill han också vara klar med körkortet.

– Jag måste försöka hitta tid till att plugga, för jag behöver det där körkortet.

Olivers pappa, Petter Solberg, blev i en Subaru Impreza WRX STi världsmästare i rally 2003. Här ses han ta en vänsterkurva under Rally Tyskland där han slutade åtta, hans sämsta placering under världsmästaråret.Olivers pappa, Petter Solberg, blev i en Subaru Impreza WRX STi världsmästare i rally 2003. Här ses han ta en vänsterkurva under Rally Tyskland där han slutade åtta, hans sämsta placering under världsmästaråret.Olivers pappa, Petter Solberg, blev i en Subaru Impreza WRX STi världsmästare i rally 2003. Här ses han ta en vänsterkurva under Rally Tyskland där han slutade åtta, hans sämsta placering under världsmästaråret.
Olivers pappa, Petter Solberg, blev i en Subaru Impreza WRX STi världsmästare i rally 2003. Här ses han ta en vänsterkurva under Rally Tyskland där han slutade åtta, hans sämsta placering under världsmästaråret. Foto: Subaru

Den 3 februari går det att lära sig allt om Oliver Solbergs liv och karriär. Då går filmen "Born to drive" upp på biografer i Oslo. Svensk premiär blir det i Torsby.

– Det är mycket känsla i filmen, gråt och skratt. Men det är mycket action också, många bra bilscener. Filmen berättar om vårt liv och hur mycket jobb vi lägger ner på motorsport.

Den satsning som inleds nu är tänkt att sluta med en VM-titel i rally, minst. I filmen säger Oliver att det vore roligt att följa i pappa Petters fotspår och visa att det kanske går att göra det bättre.

Petter Solberg vann rally-VM 2003 och rallycross-VM 2014 och 2015.

Olivers mamma Pernilla hoppas att Oliver en dag kommer tillbaka till rallycrossen.

– Vi arbetar hårt nu för att få till elbilar i rallycross. Vi behöver det för att få stöd från tillverkarna och det skulle passa rallycrosskonceptet bra, berättar Pernilla Solberg.

– Jag hoppas att det blir en VM-serie med elbilar i rallycross 2021. Vi behöver det.

Efter att ha varit teamchef för Petter Solbergs och Johan Kristofferssons VM-vinnande rallycrossteam ska Pernilla Solberg under 2019 bara njuta av att vara mamma åt Oliver.

– Junior håller oss sysselsatta men i år ska jag försöka att bara vara mamma, skrattar Pernilla.