Oliver Solberg tog emot Teknikens Värld i höstas och vi pratade förstås om VM-chansen med Hyundai. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

”Oliver Solberg största löftet vi haft på 25 år”

Daniel Carlsson, Thomas Rådström och Pontus Tidemand – nu står hoppet i rally-VM till Oliver Solberg.

Det har aldrig varit större.

Jag ska erkänna att det hårdvinklades en del där i slutet på 1990-talet när vi försökte få Thomas Rödström att komma närmare fabrikskontrakt med Mitsubishi, Ford och Citroën.

Rådströms VM-karriär tog kanske slut där på gatan i Nairobi när benet gick av under en fumlande Colin McRae. Kanske var den aldrig riktigt på riktigt eftersom de stora pengarna saknades runt Rådströms VM-satsning.

Daniel Carlssons tog definitivt slut med midsommardagsmorgon och kanske var det heller aldrig riktigt på riktigt av samma anledning som för Rådström. Satsningen bar aldrig riktigt och det saknades rutin, aldrig talang, men rutin och meter bakom ratten.

Pontus Tidemand har i många, många år stått precis utanför VM-depån och i hans fall handlar det både om pengar och lite extra snabbhet. När vi ser på Tidemands karriär ska vi ha i minne en förare som Andreas Mikkelsen. Blixtrande snabb men utan den där sista udden, eller slanten, som leder in i ärmen hos fabriksteamen.

En djupare satsning

Precis som för Marcus Ericsson och hans väg till Formel 1 har det funnit ett större djup bakom projektet Oliver Solberg. Talangen, förstås, den har aldrig någon tvivlat på, men också kontakterna med branschen och sponsorerna som kommer från både pappa Petter och mamma Pernilla. Precis som för Ericsson har Solberg hela tiden känts mogen och förberedd för nästa steg. Varje kliv har kommit naturligt och efter rätt träning.

Ändå tror jag att Oliver Solbergs allra största talang är körglädjen. Den lyser igenom i allt han gör och den syns inte minst på sociala medier – en viktig tillgång 2022.

Rally-VM är tv-sport på ett helt annat sätt än racing. Där det inte finns hjul-i-hjul-fighter finns de magiska satsningarna mellan trädstammar, berg, raviner och snövallar. Det går att försvinna in i klipp från nya och gamla rallytävlingar och det är så oerhört fascinerande att se med vilken total kontroll förarna kör en specialsträcka i VM.

Rally har också ett romantiskt ljus över sig och jag kan se hur publik från Sverige och Norge vallfärdar till Umeå och till andra platser runtom i världen för att heja fram Oliver Solberg. För få saker kan matcha att hänga i en rallydepå eller smyga ut i skogen till en favoritkurva. Ja, det skulle vara att följa sekunddramatiken vid teven då.

Det var roligt att följa Rådströms tätfighter i Svenska rallyt för 20-talet år sedan och det ska bli väldigt roligt att få följa Oliver Solbergs första sträckor på vägen till det han sa redan som barn i tv-studion hos Skavlan: världsmästartiteln i rally.