Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Oliver Solberg, 20 år, är Sveriges hopp i rally-VM.Oliver Solberg, 20 år, är Sveriges hopp i rally-VM.Oliver Solberg, 20 år, är Sveriges hopp i rally-VM.
Oliver Solberg, 20 år, är Sveriges hopp i rally-VM. Foto: DPPI / Francois Flamand/ LiveMedia/ Shutterstock

Oliver Solberg till sjukhus skadad av avgaser

De viftades bort som lite lätt illamående.

Men nu erkänner Oliver Solberg att avgaserna i bilen under Monte-Carlo-rallyt påverkade honom och kartläsaren Elliott Edmondson så mycket att de fick uppsöka sjukhus.

– Jag var i väldigt dåligt skick, berättar Solberg.

Två dagars intensivt tävlande i rally-VM med avgasrök som kom in i bilen. Det tvingade till slut Oliver Solberg och kartläsaren Elliott Edmondson att bryta tävlingen efter en sträcka sista tävlingsdagen. Solberg erkände att det var teamet som beslutade att bryta tävlingen och att det handlade om problemen med avgaserna.

Men i en intervju med motorsportsajten Autosport avslöjar Solberg nu att det var allvarligare än så. Efter att paret brutit begav sig Solberg till sjukhus.

– Vi var i dåligt skick och kunde inte fortsätta. Vi åkte till sjukhuset och gjorde lite kontroller. Det visade sig att allt var okej. Det var en lång och tuff tävling. Under lördagskvällen mådde vi verkligen inte bra. Efter rallyt tog vi det lugn några dagar, säger Solberg i intervjun

Hyundai-teamet försökte åtgärda problemet och hade viss framgång men enligt Solberg bidrog den dåliga koncentrationen delvis till avåkningen på sträcka nio som kostade mycket tid och chansen på VM-poäng.

Oliver Solberg i sin Hyundai i20 N Rally1-bil.Oliver Solberg i sin Hyundai i20 N Rally1-bil.Oliver Solberg i sin Hyundai i20 N Rally1-bil.
Oliver Solberg i sin Hyundai i20 N Rally1-bil. Foto: Hyundai Motorsport

”Viktigt”

När Oliver Solberg ser tillbaka på sin VM-debut för Hyundais fabriksteam beskriver han Monte-Carlo-rallyt som ”positivt på många sätt och viktigt för teamet och för mig”.

– Vi lärde oss mycket och vi fick var med om mycket. Jag kan ta med mig några bra sträcktider så det finns alltid något positivt att med sig.

För Hyundai-teamet var VM-premiären ett misslyckande där bara en av de tre bilarna lyckades fullfölja tävlingen. Teamchefen Julien Moncet har beordrat full genomgång av tävlingen och full satsning för att få ordning på problemen före tävlingen i Sverige i slutet på februari.

– Vi är här för att vinna så det är en besvikelse. Men vi har lärt oss några saker och det var första gången vi kunde mäta oss och bilen med våra konkurrenter, säger Moncet.

– När bilen rullar utan problem så ser vi att prestandan finns där. Det är positivt. En bil gick i mål och vi vann en sträcka. Men vi vet att vi måste arbeta hårdare och satsa mer.

Oliver Solberg laddar upp med att tävla i Race of Champions där han bildar det norska laget tillsammans med sin pappa Petter.