090607-turkiet-gp-button

Omöjlige Jenson Button vann igen

Turkiets Grand Prix brukar vinnas av den som startar i pole position, men inte i dag. Britten Jenson Button, Brawn GP, tog sig om Sebastian Vettel, Red Bull, på första varvet. Förstaplatsen behöll sedan Button hela vägen in i mål, vilket innebar hans sjätte seger i år. Otroligt!

I gårdagens kval var Red Bull Racing-föraren Sebastian Vettel snabbast och fick således starta från pole position i dag. Snett bakom honom stod VM-ledaren Jenson Button, Brawn GP. De närmaste startrutorna därefter fylldes av Rubens Barrichello, Brawn GP, Mark Webber, Red Bull Racing, Jarno Trulli, Toyota, Kimi Räikkönen, Ferrari samt Felipe Massa, Ferrari.

Det var alltså mer eller mindre upplagt för ytterligare en Brawn GP-triumf i dag, precis som tidigare under säsongen, inte minst i Monaco för två veckor sedan.

Visst blev det triumf för Brawn GP, men bara en halv sådan då Rubens Barrichello hade uppenbara problem vid startögoblicket och blev omkörd av nio andra bilar.

Vettel tog starten, strax före Button, men redan i kurva tio på första varvet gjorde tysken sitt enda misstag i tävlingen. Han kom utanför curbsen och Button högg direkt och kom om. Efter att ha intagit förstaplatsen släppte han den aldrig utan drygade under resterande 78 varv ut sin ledning. Att avståndet i mål inte var större beror på att Button slog av på takten de sista två varven. På presskonferensen efteråt berättade han att bilen går otroligt fint, något vi nog måste hålla med om.

Förutom misstaget såg Sebastian Vettel vass ut i dag, men hade trots det inte mycket att sätta emot Button. Han fick faktiskt släppa förbi sig teamkamrat Mark Webber under loppet, mycket tack vare en trestoppsstrategi som han var ensam om i dagens tävling. Mark Webber körde inspirerat, men under de sista varven ska han antagligen vara glad att han inte passerades av Vettel. Detta tack vare teamorder om att spara bilarna och inte riskera något.

VM-tvåan Rubens Barrichello hade ingen bra dag. På sin tolfteplats fajtades han med Heikki Kovalainen, McLaren, på elfte plats. Han tog sig förbi Kovalainen, men finnen var om igen när de båda kom ut på start/målrakan. Här såg man tydligt vilken effekt KERS-systemet kan ha när det fungerar.

Strax därefter rapporterade Barrichello att han tappat sin sjunde växel, vilket syntes tydligt när Nelsinho Piquet, i en inte allt för snabb Renault-bil, enkelt drog ifrån. På varv 48 avbröt Barrichello tävlingen och blev tillsammans med Fisischella de förare som inte korsade mållinjen i dag. Detta innebar också första brutna loppet för en Brawn GP-bil i år.

För Ferrari gick det betydligt tyngre i Turkiet än vad det gjorde för två veckor sedan i Monaco. Ferrari har vunnit i Turkiet de tre senaste åren (Massa 2006, 2007 och 2008) men placerade sig i år på sjätte samt nionde plats, Massa före Räikkönen. Den finska favoriten hade uppenbarliga problem i dag, bland annat tappade han flera placeringar redan under de två första varven och stor del i det var att framvingen fått sig en törn efter en ihopstötning med spanjoren Alonso i Renault.

Renault-föraren hade också en tuff dag där bakvagnen hade dåligt fäste vilket syntes tydligt i kurvorna i inledningen av loppet. Han slutade för dagen på en tionde plats, tolv sekunder efter Räikkönen.

McLaren har ännu mer problem än vad det röda italienska stallet har. Regerande världsmästaren Lewis Hamilton och stallkamrat Heikki Kovalainen placerade sig på 13:e och 14:e plats i nämnd ordning.

Toyota hade en bra dag i Turkiet. Jarno Trulli slutade på fjärde plats, drygt 20 sekunder från en pallplats. Strax bakom honom placerade sig ett av dagens glädjeämnen, nämligen Nico Rosberg i sin Williams-bil som är bestyckad med en Toyota-motor.

BMW-föraren Robert Kubica som har brottats med problem under hela den inledande delen av säsongen tog i dag sina första poäng, nämligen två stycken i form av en sjundeplats.

Sett till hela loppet var det en njutning att följa förarna i dag. Det var snygg och välkörd körning för det mesta, speciellt i den tillfälliga fajten runt varv 24-25 mellan Button och Vettel.

Buttons seger i dag är hans sjätte i år... av sju möjliga! Han drygar ut sin ledning i VM-tabellen. Både Mark Webber och Sebastian Vettel närmade sig Barrichello med stormsteg i totalen.

 

Resultat Turkiets GP, 7 juni 2009
#FörareTeamTid
1Jenson ButtonBrawn-Mercedes1:26:24.848
2Mark WebberRBR-Renault+6.7 sek
3Sebastian VettelRBR-Renault+7.4 sek
4Jarno TrulliToyota+27.8 sek
5Nico RosbergWilliams-Toyota+31.5 sek
6Felipe MassaFerrari+39.9 sek
7Robert KubicaBMW Sauber+46.2 sek
8Timo GlockToyota+46.9 sek
9Kimi RäikkönenFerrari+50.2 sek
10Fernando AlonsoRenault+62.4 sek
11Nick HeidfeldBMW Sauber+64.3 sek
12Kazuki NakajimaWilliams-Toyota+66.3 sek
13Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes+80.4 sek
14Heikki KovalainenMcLaren-Mercedes+1 varv
15Sebastien BuemiSTR-Ferrari+1 varv
16Nelsinho PiquetRenault+1 varv
17Adrian SutilForce India-Mercedes+1 varv
18Sebastien BourdaisSTR-Ferrari+1 varv
-Rubens BarrichelloBrawn-Mercedes+11 varv
-Giancarlo FisichellaForce India-Mercedes+54 varv
Snabbaste varv Turkiets GP, 7 juni 2009
#FörareTeamTid
1Jenson ButtonBrawn-Mercedes1:27.579
Förar-VM, 7 juni 2009
#FörareTeamPoäng
1 Jenson Button Brawn-Mercedes61
2 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes35
3 Sebastian Vettel RBR-Renault29
4 Mark Webber RBR-Renault27.5
5 Jarno Trulli Toyota19.5
6 Timo Glock Toyota13
7 Nico Rosberg Williams-Toyota11.5
8 Felipe Massa Ferrari11
9 Fernando Alonso Renault11
10 Kimi Räikkönen Ferrari9
11 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes9
12 Nick Heidfeld BMW Sauber6
13 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes4
14 Sebastien Buemi STR-Ferrari3
15 Robert Kubica BMW Sauber2
16 Sebastien Bourdais STR-Ferrari2
17 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes0
18 Adrian Sutil Force India-Mercedes0
19 Nelsinho Piquet Renault0
20 Kazuki Nakajima Williams-Toyota0
Konstruktörs-VM, 7 juni 2009
#TeamPoäng
1Brawn-Mercedes96
2RBR-Renault56.5
3Toyota32.5
4Ferrari20
5McLaren-Mercedes13
6Williams-Toyota11.5
7Renault11
8BMW Sauber8
9STR-Ferrari5
10Force India-Mercedes0

Krönika